Η ποικιλία στις συνταγές είναι αδιαμφισβήτητη.
Οι περισσότεροι τις τρώμε με χαρά και τις έχουμε δοκιμάσει και στην παραδοσιακή τους εκδοχή αλλά και σε άλλες “πιο πειραγμένες” versions.
Αναφέρομαι στις ταπεινές φακές, που μπορούμε να τις απολαύσουμε με χίλιους-δυο τρόπους, αλλά συνήθως τις κάνουμε σούπα, σαλάτα ή φακόρυζο.
Παραθέτω και συγκρίνω διατροφικά δύο δικές μου εναλλακτικές. Τη παραδοσιακή κόκκινη σούπα και μια σαλάτα που την συνδυάζω με σπανάκι και ρύζι.
Θα χαρώ να μάθω ποια προτιμάτε εκ των δύο ή κάποια άλλη δική σας εκδοχή.
Στην σούπα έβαλα καρότο, φρέσκια ντομάτα, παρθένο ελαιόλαδο, μπαχαρικά και μυρωδικά (μην αρχίσετε με το κρεμμύδι και το σκόρδο, δεν μπαίνουν σπίτι μου..)
Για την σαλάτα έβρασα ρύζι και φακές με δεντρολίβανο και ξύσμα λεμονιού, και ανακάτεψα με baby σπανάκι, ηλιόσπορο, 1κ. σούπας ελαιόλαδο και βαλσάμικο με μέλι.
Αλήθεια ποια συνταγή πιστεύετε ότι κερδίζει;
Το δεδομένο είναι πως η φακή αποτελεί συχνή επιλογή των οικογενειών σε εβδομαδιαία βάση, αφού είναι νόστιμη, γρήγορη και τις περισσότερες φορές καλοδεχούμενη ακόμη και από τους πιο δύσκολους..
Αποτελεί, επίσης, κορυφαία διατροφική επιλογή με υψηλή διατροφική αξία αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.
1. Τη συνδυάζουμε με αναγωγικά οξέα ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος αναφορικά με την βιοδιαθεσιμότητα του μη αιμικού της σιδήρου. Δηλαδή, προσθέτουμε ξύδι ή λεμόνι ή τρώμε ένα εσπεριδοειδές αμέσως μετά, ως επιδόρπιο. Θυμηθείτε δεν μπλέκουμε σε αυτό το γεύμα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε ασβέστιο, για να μην υπάρξει έκπτωση στην παραπάνω διαδικασία. Τουτέστιν, αποχωριζόμαστε τη φέτα δίπλα/μέσα στη φακή. Επίσης, για καφέ, τσάι ή αναψυκτικά τύπου cola περιμένουμε τουλάχιστον 2 ώρες μετά την λήξη του γεύματος.
2. Τα όσπρια, έτσι και η φακή, υπολείπονται σε αμινοξέα με αποτελέσματα οι πρωτεΐνες που παρέχουν να μην είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Χρειάζεται, λοιπόν, να συνδυάζουμε δημητριακά με τις φακές, όπως είναι το ρύζι στο φακόρυζο ή το σιτάρι, η σίκαλη κτλ δηλαδή να τρώμε ψωμί, φρυγανιά ή παξιμάδι μαζί με τη σούπα. Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώνονται κατάλληλα τα αμινοξέα που λείπουν στη φακή λόγω της φυτικής της προέλευσης και έτσι στο πιάτο έχουμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (χωρίς το πτώμα..)
Συγκρίνοντας την ανάλυση των δύο συνταγών, πάντως, κερδίζει η παραδοσιακή εκδοχή..
Σε κάθε περίπτωση καλή απόλαυση.
Υ.Γ.: Θυμηθείτε να απολαμβάνετε το γεύμα σας με κλειστές οθόνες, συζητώντας ευχάριστα θέματα :)
Commentaires