top of page
Writer's pictureLoukia Gerakiti

Νέες Γεύσεις - Νέες Προκλήσεις


Μοιάζει αληθινά καταπληκτικό αν σκεφθούμε πως ένας άνθρωπος αρχίζει να γεύεται και να αντιλαμβάνεται διαφορετικές γεύσεις πριν φάει την πρώτη του μπουκιά, πριν καλά - καλά βγει από την κοιλιά της μητέρας..


Είναι καλά αποδεδειγμένο πως το αισθητήριο σύστημα ενός εμβρύου αντιλαμβάνεται και διακρίνει τις διαφορετικές γεύσεις που του παρέχει η διατροφή της εγκυμονούσας μητέρας. Αυτά τα γευστικά σήματα ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος της μητέρας, στο αμνιακό υγρό ώσπου τελικά φθάνουν στο έμβρυο.



Έπειτα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το βρέφος λαμβάνει ακόμη περισσότερη γευστική πληροφορία από το μητρικό γάλα. Και αυτό συμβαίνει διότι το μητρικό γάλα έχει τις γεύσεις των τροφίμων που καταναλώθηκαν από τη μητέρα προγενέστερα! Μπαχαρικά, βότανα και τα αιθέρια έλαια από τρόφιμα όπως το κρεμμύδι ή το σκόρδο δίνουν στο μητρικό γάλα μια ξεχωριστή γεύση. Αυτό φέρνει το βρέφος ακόμη πιο κοντά στις γεύσεις των τροφίμων.


Οι θηλάζουσες ωφέλιμο είναι να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων - ειδικά φρούτων και λαχανικών - για να μεγιστοποιήσουν τη θρεπτική περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος αλλά και να προδιαθέτουν τα βρέφη σε μια πιο δεκτική στάση απέναντι σε «δύσκολες» γεύσεις και τρόφιμα.

Δοκιμάστε κάθε τρόφιμο περισσότερες από μία φορά!

Αργότερα κατά την εισαγωγή των στερεών, ίσως κάποια παιδιά να είναι επιφυλακτικά προς νέα τρόφιμα. Μην πτοείστε! ‘Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε αρκετές φορές με το ίδιο τρόφιμο έως ότου να εξοικειωθεί με αυτό το παιδί. Εάν παρουσιαστεί μια συγκεκριμένη απέχθεια, μην ανησυχήσετε και φυσικά μην σταματήσετε να εκθέτετε το παιδί στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Επαναφέρετέ το ξανά σε λίγες μέρες και πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς και παρασκευές. Αν μετά από τρείς ή τέσσερις κύκλους προσπαθειών, το παιδί εξακολουθεί να μην δέχεται το συγκεκριμένο τρόφιμο, τότε σεβαστείτε την διάθεσή του και βρείτε εναλλακτικές επιλογές για να καλύψετε την απουσία του από τη διατροφή του παιδιού. Μην ξεχνάτε πως είναι πιθανό καθώς μεγαλώνει να αλλάξει συνήθειες, προτιμήσεις και απέχθειες. Κάθε λίγους μήνες επαναφέρετε το τρόφιμο ώστε να διαπιστώσετε πιθανές αλλαγές.


Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς είναι να κάνουμε τα γεύματα της οικογένειας ήρεμα και ευχάριστα, χωρίς πίεση ή εντάσεις. Αποφύγετε να πιέσετε το παιδί ώστε να φάει συγκεκριμένα τρόφιμα. Επίσης μην υπόσχεστε γλυκά, βόλτες ή παιχνίδια ως αντάλλαγμα για την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων ή φαγητών. Η επιβράβευση με φαγητό έχει συνδεθεί με συναισθηματικό φαγητό κατά την ενήλικη ζωή.


Στόχοι σας, να είναι, να αποτελείτε παράδειγμα καλής διατροφικής συμπεριφοράς για τα παιδιά σας και να τα εκθέτετε συνεχώς σε ποικιλία ποιοτικών και πολύχρωμων τροφίμων.


Με υπομονή, επιμονή και καλή διάθεση μπορούμε να φτιάξουμε ένα χαρούμενο και θρεπτικό διατροφικό πλαίσιο για το παιδί, εμάς και όλη την οικογένεια.

14 views0 comments

Comentarios


bottom of page