top of page
Writer's pictureLoukia Gerakiti

Πότε πρέπει να ανησυχήσω για το βάρος του παιδιού μου;



Το σώμα μας αλλάζει σημαντικά. Σκεφθείτε πως ήταν το μωράκι σας την πρώτη εβδομάδα της ζωής του και πόσο έχει αλλάξει τώρα. Κατά τους πρώτους βρεφικούς μήνες το λίπος στο σώμα είναι μεγάλο και υπερτερεί, καθώς ο καιρός περνά, στα προσχολικά χρόνια η σύσταση του σώματος αλλάζει και το σωματικό λίπος μειώνεται εφόσον πραγματοποιείται σωματική και μυική ανάπτυξη.


Τα χέρια και τα πόδια αδυνατίζουν, όπως επίσης αλλάζει η κατανομή των λιποαποθηκών και ο άνω κορμός. Πολλά παιδάκια σε αυτήν την ηλικία εξακολουθούν να έχουν μία μικρή εξέχουσα κοιλίτσα ή κορμάκι σε σχήμα αχλαδιού. Άλλα παιδάκια ίσως φαίνονται αδύνατα και αυτό να πυροδοτεί ανησυχία στον οικογενειακό κύκλο πως μπορεί να υποσιτίζονται, να είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες κα.


Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι γονείς των παιδιών, που φαίνονται πιο βαριά από τα συνομήλικα, ανησυχούν για την ποσότητα κατανάλωσης, τις διατροφικές επιλογές του σπιτιού και την εξέλιξη των παιδιών τους σε ορμονικό και σωματικό επίπεδο. Οι παράγοντες που ένα παιδάκι έχει μεγαλύτερο βάρος ή ανάπτυξη από τους συνομηλίκους είναι πολλοί και σύνθετοι. Όντως αυτά τα παιδιά μπορεί να τρώνε μεγαλύτερα γεύματα, να τσιμπολογούν συχνότερα, να πεινούν περισσότερο, να έχουν έντονες διατροφικές απέχθειες και προτιμήσεις ή μπορεί να παρακολουθούν περισσότερες ώρες τηλεόραση, να ξοδεύουν λιγότερες ώρες σε άσκηση και υπαίθριο παιχνίδι.


Όμως ταυτόχρονα μπορεί να είναι και το έδαφος γόνιμο για προβλήματα παχυσαρκίας. Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει πως η προδιάθεση για παχυσαρκία έχει ισάξια συμμετοχή με το εξωγενές περιβάλλον στην εκδήλωση της. Δηλαδή, τα γονίδια που κληρονομεί ένα παιδάκι καθορίζουν στην ίδια κλίμακα με τη διατροφική συμπεριφορά αν θα αναπτύξει αυξημένο βάρος. Είναι σημαντικό να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη και σε αυτό το κομμάτι ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να παρέμβουμε παίρνοντας την κατάλληλη επιστημονική βοήθεια.


Εννοείται πως τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες παρουσιάζουν ποικίλους και διαφορετικούς σωματότυπους. Είμαστε υπέρμαχοι αυτής της ποικιλομορφίας, αρκεί να είναι μέσα στα υγιή πλαίσια. Οι παιδίατροι και οι διαιτολόγοι που ασχολούνται με τα παιδιά παρουσιάζουν δεδομένα πως ολοένα τα παιδιά γίνονται και πιο βαριά. Οι καταγραφές αδρών δεδομένων, όπως είναι το ύψος και το βάρος από την βρεφική ηλικία μαρτυρούν την κατάσταση. Σημαντικό σημείο εδώ είναι να θυμάστε πως τον δείκτη μάζα σώματος και την κατάταξη στις καμπύλες σώματος τις κάνουμε μετά την ηλικία των 2 ετών. Μην ανησυχήσετε για πιθανές αυξομειώσεις. Μετά την ηλικία των 4-5 ετών παρακολουθείστε η εξέλιξη του ΔΜΣ να βρίσκεται ανάμεσα σε δυο καμπύλες και να μην της ανεβοκατεβαίνει έντονα. Εάν ο ΔΜΣ του παιδιού βρίσκεται πάνω από το 95ο εκατοστημόριο για την ηλικία του, τότε καλό είναι να κάνετε από κοινού κάποιες αλλαγές στη διατροφική σας συμπεριφορά και στις συνήθειες. Το ίδιο πρέπει να γίνει αν το παιδί είναι κάτω από το 5ο εκατοστημόριο για την ηλικία του.


Η παχυσαρκία αποτελεί πανδημία. Τα προσχολικά χρόνια είναι μια σημαντική περίοδος, όπου μπορούμε να δράσουμε με μεγάλη αποτελεσματικότητα χωρίς να υπάρχουν δυσκολίες, αντιρρήσεις ή τσακωμοί με το παιδί. Αυτό πρέπει να γίνει μεθοδευμένα, υποστηρικτικά, με αγάπη και φροντίδα. 

Ο επιστήμονας διαιτολόγος θα φτιάξει το πλαίσιο και θα παρακολουθεί την εξέλιξη της προσπάθειας υιοθέτησης μιας όμορφης διατροφικής καθημερινότητας για την οικογένεια σας για τους επόμενους μήνες, διασφαλίζοντας ότι το παιδί σας αναπτύσσεται με υγιή τρόπο.

Να θυμάστε πως ένα επιστήμονας υγείας πρέπει είναι δίπλα σας με σεβασμό, επιστημονική τεκμηρίωση και ενσυναίσθηση. Μην αρκείστε σε τίποτα λιγότερο.

11 views0 comments

Comentarios


bottom of page