Πρώτον. Δημιουργήστε χρόνο και χώρο για φαγητό. Ακόμα κι αν πρόκειται να φάτε ένα σύντομο γεύμα ή σνακ, να θυμάστε ότι η ώρα που τρώτε είναι η ιερή ώρα του φαγητού . Αντιμετωπίστε την με ευγνωμοσύνη. Είναι μία τελετουργία φροντίδας, απέναντι στον εαυτό σας, απολαύστε την με ηρεμία και καλή διάθεση. Αυτό θα σας οδηγήσει στο να κάνετε διατροφικές επιλογές που θα έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό σας.
Σταματήστε για λίγα λεπτά αυτό που κάνετε και απλά φάτε.
Εάν γευματίζετε στην δουλειά, σηκωθείτε από τον υπολογιστή ή το γραφείο σας και πηγαίνετε στην κουζίνα ή σε κάποιο άλλο μέρος, καθίστε, βάλτε την πλάτη σας πίσω και με ηρεμία ξεκινήστε το φαγητό σας. Έτσι οριοθετείτε χρόνο και χώρο αφιερωμένο στο φαγητό.
Επιλέξτε την ώρα που τρώτε, να μην έχετε περισπασμούς από κινητό, τηλεόραση ή άλλη συσκευή που θα σας οδηγήσει στο να τρώτε μηχανικά.
Δεύτερον. Εστιάστε στην κάθε μπουκιά. Μασήστε προσεκτικά την τροφή σας, γευθείτε την και παρατηρήστε την υφή του γεύματος. Τι αίσθηση σας προσφέρει το φαγητό όταν το απολαμβάνετε με ηρεμία; Θα συνειδητοποιήσετε σταδιακά ότι κάποιες τροφές σας προκαλούν μία ευχάριστη αίσθηση και άλλες όχι. Παρατηρήστε ακόμα, την συναισθηματική σας κατάσταση μετά από κάποιες διατροφικές επιλογές. Στόχος είναι να απολαύσετε το φαγητό και η τροφή να σας κάνει να αισθάνεστε ενεργά και όμορφα.
Τρίτον. Καταναλώστε αργά το γεύμα σας
Προσπαθήστε να αφιερώσετε τουλάχιστον 20 λεπτά για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα και 10 λεπτά για τα σνακς και το πρωινό.
Ανάμεσα στις μπουκιές αφήνετε κάτω τα μαχαιροπήρουνα και ξανασηκώστε τα μόλις έχετε ολοκληρώσει την κατάποση. Τις ημέρες που ο χώρος και ο χρόνος το επιτρέπουν, δοκιμάστε να φάτε με το μη κυρίαρχο χέρι ώστε να φάτε ακόμη πιο αργά.
Παίρνετε μικρές μπουκιές και μασάτε καλά, περισσότερες φορές απ’ όσο συνηθίζατε ως τώρα.
Comments