Τελευταία, εκτενής είναι η συζήτηση και οι ερωτήσεις αναφορικά με την χορτοφαγία, ολική και μη. Συχνά επίσης, συναντώ νεαρά άτομα που επιθυμούν να διακόψουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων αλλά έρχονται αντιμέτωπα με την έντονη πίεση των γονέων και κηδεμόνων τους σχετικά με την ορθότητα ή μη μιας τέτοιας απόφασης και συμπεριφοράς.
Είναι οι vegan διατροφές - που αποκλείουν δηλαδή το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και γαλακτοκομικά - υγιεινές; Είναι πλήρεις σε θρεπτικά συστατικά; Μπορεί κανείς να χορτάσει τρώγοντας μόνον φυτικά τρόφιμα; Είναι ασφαλές να το δοκιμάσω;
Υπάρχει πλειάδα λόγων να σταματήσει κανείς την κατανάλωση ζωικών τροφών. Κάποιοι το διακόπτουν λόγω θρησκευτικών αξιών, άλλοι λόγω της ευαισθητοποίησής τους σχετικά με την ηθική απέναντι στα ζώα και την εξάντληση του περιβάλλοντος. Άλλον έναν λόγο αποτελεί η προαγωγή της υγείας με ταυτόχρονη την αμφισβήτηση της ποιότητας των ζωικών προϊόντων.
Η επιστήμη, όμως, ως τώρα, που έχει καταλήξει?
Μία πρόσφατη μετά-ανάλυση του JAMA Internal Medicine, με δείγμα 300.000 άτομα από 9 διαφορετικές μελέτες παρατήρησης συμπέρανε πως τα άτομα που διατρέφονται φυτοφαγικά (η διατροφή τους περιελάμβανε ολικής άλεσης δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα ενώ απέριπταν τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και το κρέας) είχαν 23 % χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Το 2019, το Lancet, σε μια εκτενή παρουσίαση της ως τότε βιβλιογραφίας κατέληξε πως η υιοθέτηση μια διατροφής στηριζόμενης στα φυτικής προέλευσης προϊόντα μπορεί να μειώσει την ετήσια παγκόσμια θνητότητα κατά 11.000.000 με παράλληλα οφέλη την επάρκεια στην διάθεση του φαγητού για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό και χωρίς την αρνητική πίεση στον πλανήτη και την εξάντληση των πόρων του.
Σε άλλη μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition δημοσιευμένη το 2016, η ερευνητική ομάδα αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες των τελευταιών 8 χρόνων 26.000 ενήλικων ανδρών κατέληξε πως οι ολικά φυτοφάγοι είχαν 35% χαμηλότερες πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου του προστάση σε σχέση με εκείνους που συμπεριελάμβαναν το κρέας και τα παραγωγά του στη διατροφή τους.
Άλλη μια μελέτη στο Academy of Nutrition and Dietetics σημείωσε πως η φυτοφαγικη διατροφή ακόμη και η ολικά φυτοφαγική, σωστά σχεδιασμένη, προάγει την υγεία των ανθρώπων, είναι διατροφικά επαρκής και μπορεί να επιδράσει θετικά στην έκβαση ασθενειών. Ανέφερε επίσης πως αυτές οι αυστηρά φυτοφαγικές διατροφικές συνήθειες είναι κατάλληλες για όλους και σε όλα τα στάδια της ζωής συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η βρεφική, η παιδική, η εφηβική και η υπερήλικη ηλικία.
Επομένως λοιπόν, μπορούμε να καταλήξουμε πως αν είστε έτοιμοι για αυτή την αλλαγή με τα πολλαπλά οφέλη για εσάς τους ίδιους αλλά και τους γύρω σας μπορείτε με ασφάλεια να την προσπαθήσετε, έχοντας στο μυαλό σας να εξασφαλίζετε ποικιλία στη διατροφή σας με ολόκληρες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12.
Comments