top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

12' σωματικής άσκησης πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και σακχαρώδους διαβήτη

Updated: Jul 7, 2021



Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσος χρόνος άσκησης χρειάζεται για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη, μια πρόσφατη έρευνα μπορεί να απαντήσει στο ερώτημά σας.


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, μόλις 12’ άσκησης βοηθούν σημαντικά στη μείωση της επίπτωσης του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος των 783 ανδρών και γυναικών, μέσης ηλικίας, που πήραν μέρος στη μελέτη, πριν και αμέσως μετά από 12’ ποδηλασία σε στατικά ποδήλατα. Ο ρυθμός της άσκησης ενώ στην αρχή ξεκινούσε αργά τελικά έφθανε σε έντονο ρυθμό.


Συγκεκριμένα, μέτρησαν τα επίπεδα και τις αλλαγές που σημείωσαν συνολικά 588 δείκτες (μεταβολίτες). Αυτή η μία και τόσο σύντομη συνεδρία σωματικής άσκησης προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στους περισσότερους δείκτες υγείας (502/588) που μελετήθηκαν και σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, την διαχείριση της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Για παράδειγμα, τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν μείωση 29% της ινσουλινοαντίστασης (παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη) και περαιτέρω 18% μείωση άλλων δεικτών υπεύθυνων για καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.

Έτσι υποδεικνύεται πως 12’ καθημερινής, έντονης, σωματικής άσκησης μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.


Ξεκινήστε, λοιπόν, σήμερα κιόλας, να κάνετε εκείνο που σας αρέσει περισσότερο (περπατήστε, κάντε ποδήλατο, κολυμπήστε, κάντε βάδην, χορό ή ό,τι άλλο σκεφτείτε). Διαθέστε λίγο χρόνο από την ημέρα σας και διατηρήστε έναν χαλαρό ρυθμό για αρχή. Βάλτε την δραστηριότητα αυτή στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και επιμείνετε ώστε να γίνει μια ευχάριστη ρουτίνα. Μόλις προσαρμοστείτε αρκετά αυξήστε ελαφρώς την ένταση ή το χρόνο εκτέλεσης, πάντα με σύνεση και προσοχή. Ιδανικά συμβουλευτείτε τον γυμναστή ή προπονητή σας.

113 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page