top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

7 Θρεπτικά Συστατικά + 4 Συμβουλές για Δυνατό Ανοσοποιητικό

Updated: Jul 7, 2021

Κρατώντας στο μυαλό πως δεν είναι εφικτό να παρεμποδίσουμε ολοκληρωτικά τις εποχικές ιώσεις (ρινοϊούς, corona-ιούς (λ.χ. covid-19), Η1Ν1, κτλ), ας διαθρέψουμε εμάς και τις οικογένειές μας, με στόχο ένα υγιές και καλά θωρακισμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωφέλιμο κρίνεται να επικεντρωθείτε σε πλούσια σε θρεπτικότητα τρόφιμα και έναν καθόλα υγιεινό τρόπο ζωής.


Παρακάτω θα βρείτε 7 συστατικά-κλειδιά με τις κύριες διατροφικές πηγές τους, για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμη 4 καίριες συμβουλές αναφορικά με το lifestyle που θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των ιώσεων.


1. Β-καροτένιο: γλυκοπατάτες, σπανάκι, καρότο, μάνγκο, μπρόκολο και τομάτες.

2. Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, μούρα, τομάτες, πιπεριές, μπρόκολο.

3. Βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά.

4. Ψευδάργυρος: μοσχαρίσιο κρέας, θαλασσινά, ολικής άλεσης δημητριακά, φασόλια, ξηροί καρποί, τόφου.

5. Προβιοτικά: γιαούρτι, ξινόγαλο, κεφίρ, σπιτικά τουρσιά.

6. Πρωτεΐνες: φυτικές ή ζωικές, γαλακτοκομικά, αυγά, κόκκινο ή λευκό κρέας, θαλασσινά, όσπρια, σπόροι, ξηροί καρποί.

7. Νερό! Μικρό ποσοστό αφυδάτωσης δημιουργεί δυσλειτουργία του οργανισμού σε κάθε επίπεδο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 2-3 λίτρα νερό ημερησίως.

8. Καθημερινός στόχος αποτελούν 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών που θα εφοδιάσουν το σώμα σας με τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών.

9. Προσπαθήστε για άριστη υγιεινή. Πλένετε τα χέρια και τις επιφάνειες πριν και μετά την εκτέλεση κάποιας συνταγής, τους πάγκους κοπής και τα σκεύη που χρησιμοποιείτε αμέσως μετά από κάθε χρήση με νερό και σαπούνι.

10. Ελέγξτε το στρες με ευχάριστους τρόπους. Διαλογιστείτε, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή audiobook, διαβάστε λογοτεχνία και ασκηθείτε! Η φυσική δραστηριότητα μειώνει δραστικά τα επίπεδα του άγχους και σας προστατεύει από χρόνιες παθήσεις που σε άλλη περίπτωση θα σας έκαναν ευάλωτους.

11. Αποφύγετε το ξενύχτι, κατάσταση που αποδυναμώνει αισθητά την ανοσοποιητική σας ικανότητα. Προσπαθήστε να απολαμβάνετε κάθε βράδυ ποιοτικό ύπνο 7-9 ωρών (έως 14 ώρες για τα παιδιά αναλόγως ηλικίας).


Πολλές εταιρίες λανσάρουν βότανα ή φόρμουλες με στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την καταπολέμηση των ασθενειών ή την μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και των ιώσεων. Συμβουλευτείτε τον/την διαιτολόγο σας πριν προβείτε στην αγορά και χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.


Υγιαίνετε και ευτυχείτε!

53 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page