top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Crash Test: Πατάτα - Γλυκοπατάτα

Updated: May 17, 2022

🥔 vs 🍠




Η πατάτα είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή υδατάνθρακα στη μεσογειακή κουζίνα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια μια πιο γλυκιά και πορτοκαλί εκδοχή της, η γλυκοπατάτα, έχει διεισδύσει στις επιλογές που διαθέτουν τα εστιατόρια αλλά και στην σπιτική κουζίνα.


Πριν ξεκινήσει η ανάλυση των διαφορών πατάτας - γλυκοπατάτας ας μιλήσουμε για τον τρόπο μαγειρέματος και κατανάλωσής τους.

Αυτοί οι όμορφοι βολβοί της γης παρέχουν πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό αρκεί να καταναλώνονται βραστοί, στον φούρνο ή τον ατμό. Το τηγάνισμα πρέπει να αποφεύγεται, αφού κατά την παραμονή των αμυλούχων τροφών στο καυτό λάδι, παράγονται επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό (το γνωστό ακρυλαμίδιο). Επιπροσθέτως, κατά το τηγάνισμα σημαντικό μέρος της λιπαρής ύλης απορροφάται με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του θερμιδικού περιεχομένου του τελικού προϊόντος. 


Όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τον πίνακα παραπάνω (USDA nutrient database) η γλυκοπατάτα προσφέρει περισσότερη από διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με την λευκή πατάτα, προάγοντας έτσι την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπροσθέτως, υπερέχει σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τις κυτταρικές βλάβες που επιφέρουν.

Τέλος, κερδίζει αναφορικά με το πως επιδρά στην ισορροπία του σακχάρου του αίματος αφού έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την λευκή πατάτα, γεγονός που την καθιστά περισσότερο κατάλληλη για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ή σακχαρώδη διαβήτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις θυμηθείτε να προσέχετε ακόμη περισσότερο την ποσότητα και τον τρόπο μαγειρέματος.


Από την άλλη η πατάτα είναι πολύ πιο εύκολη στην χρήση εφόσον καθαρίζεται και κόβεται ευκολότερα. Η πατάτα επίσης διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την γλυκοπατάτα. Βρίσκουμε πατάτες με 0.65 ευρώ/κιλό ενώ οι γλυκοπατάτες ανεβαίνουν στα 2.70 ευρώ/ κιλό.

Τελικά τι κάνουμε;

Η σύσταση μου είναι να εφοδιάζεστε και με τα δύο είδη βολβών (προσέξτε μόνο να είναι εγχώριες). Οι γλυκοπατάτες και οι πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο και να συνοδεύσουν τα γεύματά σας. Εντάξτε τις γλυκοπατάτες σε όλες τις συνταγές που υπάρχει πατάτα. Χρησιμοποιείστε και την φλούδα τους! Έπειτα από πολύ καλό πλύσιμο έχετε μια επιπλέον πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου και βιταμινών.


Πειραματιστείτε με σκοπό την ανακάλυψη νέων γεύσεων και τον εμπλουτισμό της διατροφής σας με ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών.


153 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page