top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Αρχές Αύξησης Σωματικού Βάρους



Θυμάμαι, τον Αντρέα, ήταν ο πρώτος μου πελάτης το 2013 και το αίτημα του ήταν η αύξηση βάρους. Ο Ανδρέας είχε γραπτή συνταγή από τον ορθοπεδικό του να αυξήσει το βάρος του κατά 10 κιλά. Θυμάμαι πολύ καλά να τον πιέζω να βάλει 5-6 γεύματα την ημέρα, να κάνει μεικτά τα γεύματά του, να τρώει πριν πέσει για ύπνο. Ναι, φαντάζει αδιανόητο για τους περισσότερους που πασχίζουν να μην φάνε περισσότερο από όσο πρέπει, αλλά αυτά τα άτομα δυσκολεύονται, απογοητεύονται και τα παρατάνε εξίσου συχνά με εκείνους που προσπαθούν να χάσουν ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.


Όσο δύσκολο είναι για κάποιον με περιττό βάρος να το απωλέσει, τόσο δύσκολο φαίνεται και σε κάποιον με χαμηλό βάρος να κατορθώσει να το αυξήσει. 

Πάμε να δούμε τις πιο σημαντικές αρχές αύξησης βάρους;


1. Θετικό Ενεργειακό Ισοζύγιο.

Για να πάρει ένα άτομο βάρος, αρκεί να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από εκείνη που δαπανά. Αυτό εύκολα περιγράφεται αλλά δύσκολα επιτυγχάνεται ιδίως όταν έχουμε έναν δυνατό μεταβολικό ρυθμό, μια γενετική προδιάθεση στο χαμηλό βάρος, μια δραστήρια καθημερινότητα και ίσως μια γενικότερη χαμηλή όρεξη για φαγητό. Πολλές φορές τα άτομα που μάταια προσπαθούν να ανεβάσουν το βάρος τους παραπονιούνται πως τρώνε πολύ και δεν καταφέρνουν τίποτα. Αυτό όντως μπορεί να συμβαίνει. Για να δημιουργηθεί θετικό ενεργειακό ισοζύγιο πρέπει η ενέργεια μες στην μέρα να παρέχεται χωρίς μεγάλες χρονικές αποστάσεις. Αυτό σημαίνει πως δεν φτάνουν 3 μεγάλα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). Χρειάζονται άλλα 2-3 ενδιάμεσα γεύματα ή μικρογεύματα. Αυτά είναι καθοριστικής σημασίας για την άνοδο και διατήρηση του νέου αυξημένου βάρους.


2. Προγραμματισμός Γευμάτων.

Είναι άκρως απαραίτητο η ημέρα να οργανώνεται από την προηγούμενη και να καθορίζεται ένα γεύμα ανά 2 (ιδανικά) ή 3 ώρες. Τα γεύματα πρέπει να είναι μεικτά, να περιλαμβάνουν δηλαδή και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη). Αυτό σημαίνει πως μια μπανάνα δεν φτάνει ή ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι. Εμπλουτίστε τα γεύματά σας με ξηρούς καρπούς, ταχίνι και βούτυρα καρπών, αυγά, ελιές, τυρί κτλ. Τα ταπεράκια είναι πολύ χρήσιμα για όσους εργάζονται εκτός σπιτιού. Ευτυχώς, όμως ακόμη και αν είστε πολλές ώρες καθοδόν μπορείτε να προμηθευτείτε μπάρες, παστέλια, τοστ, κουλούρια Θεσσαλονίκης, αραβικές πίτες, χυμούς και σμούθις από περίπτερα, σούπερ μάρκετ και καφετέριες. Σημαντικό όμως είναι να μην τα ξεχνάτε! Αν το βρίσκετε δύσκολο, βάλτε ακόμη και ξυπνητήρι ή θέστε notifications.


3. Συνέπεια και Επιμονή.

Όπως κάθε τι που αξίζει έτσι και η αύξηση του βάρους είναι μια δύσκολη και μακρά διαδικασία. Αν καταφέρει να δημιουργήσει κάποιος θετικό ενεργειακό ισοζύγιο για 1-2 βδομάδες θα αυξήσει το βάρος του κατά 1-2%. Αν έπειτα η προσκόλληση στο πρόγραμμα και η επιμέλεια με τα γεύματα, τις ώρες κτλ μειωθούν τότε στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα μείνει ίδιος ή θα επανέλθει στα πρώτα επίπεδα. Για να καταφέρετε δηλαδή να ανεβείτε 4-5 ή 6 κιλά μια σταθερή προσπάθεια 2-3 μηνών είναι απαραίτητη. Ο Αντρέας, φερειπείν, τότε κατάφερε να τα πάρει σε 6 μήνες.. με υπομονή, συνέπεια και φυσικά συστηματική προπόνηση ενδυνάμωσης.


Ότι χρειαστείτε η ομάδα LG nutrition είναι εδώ να σας υποστηρίξει.
50 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page