top of page
  • Writer's pictureAggeliki Tzolakaki

Συμβουλές για Όνειρα Γλυκά


Ο ύπνος είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ψυχική υγεία, η έκθεση στο φως, τα υποκείμενα σωματικά προβλήματα κα.

Ακριβώς από την ίδια πολυπλοκότητα χαρακτηρίζεται και η επίδραση της διατροφής. Δεν είναι μόνο ένα θρεπτικό συστατικό, ένα τρόφιμο ή ένα γεύμα. Η διατροφή επιδρά αθροιστικά και επηρεάζει διαφορετικά ανάλογα από το πότε, το τι και το πόσο τρώμε κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, της προηγούμενης εβδομάδες, τους τελευταίους μήνες και στα χρόνια.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας της διατροφής και του ύπνου, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην γενική εικόνα, στις υγιεινές συνήθειες ύπνου και διατροφής ώστε τα μεμονωμένα τρόφιμα και ροφήματα να επιδράσουν επιπρόσθετα.

Αρχές & συμβουλές για την αποφυγή διαταραχών στον ύπνο:

  • Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Η διεγερτική της δράση μπορεί να σας κρατήσει ξάγρυπνους το βράδυ.

  • Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, γιατί διαταράσσει τους κύκλους του ύπνου. Ακόμα και αν προκαλεί υπνηλία στην αρχή, ίσως επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του συνόλου του ύπνου. Καταναλώστε αλκοόλ με σύνεση.

  • Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κατάκλιση. Ιδίως αν υποφέρετε από παλινδρόμηση αποφύγετε το βραδινό φαγητό. Επίσης βοηθά η αποφυγή πικάντικων, λαδερών ή τηγανητών φαγητών.

  • Πιείτε ένα καταπραϋντικό ζεστό ρόφημα όπως είναι ένα ποτήρι γάλα ή ένα φλιτζάνι χαμομήλι.

  • Φτιάξτε μια ρουτίνα ύπνου και προσπαθήστε να την κρατήσετε. Ξαπλώστε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο χρόνου (πχ 23:00-00:00) ώστε να μπορέσουν οι κιρκάδιοι ρυθμοί σας να συντονιστούν ευκολότερα.

  • Δημιουργήστε κατάλληλες συνθήκες. Ξαπλώστε σε βαμβακερά σεντόνια, έπειτα από ένα χαλαρωτικό ντους. Αποφύγετε να χαζέψετε στην τηλεόραση ή στο κινητό ενώ είστε στο υπνοδωμάτιο. Ως αντικατάσταση διαβάστε ένα βιβλίο. Ρυθμίστε, επίσης, στα κατάλληλα πλαίσια τη θερμοκρασία του δωματίου, την υγρασία και το φως.

Όνειρα γλυκά!!


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 19/01/2022 στην wedo.insure.

35 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page