top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Vegan & παραδοσιακό σνακ, γίνεται; Φυσικά! Υπέροχη μουσταλευριά..

Updated: Jul 7, 2021


Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ξεκινά ο τρύγος και όλες οι διαδικασίες αξιοποίησης των αμπελιών. Οι αμπελουργοί μετά από μήνες σκληρής προσπάθειας απολαμβάνουν κυριολεκτικά τους καρπούς των κόπων τους, συλλέγοντας τη νέα σοδειά και παρακολουθώντας την μετέπειτα οινοποίηση.

Από τον Σεπτέμβρη και έπειτα παρατηρούμε σε επαρχιακές κεντρικές οδούς ή και στα προάστια της Αττικής, υπαίθρια μαγαζάκια, που πωλούν μαναβική ή τοπικά προϊόντα, να αναγράφουν σε ταμπέλες πως πωλούν και «μούστο».

Τι είναι αυτός ο μούστος και πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε;

Ξεκινώντας, λοιπόν, από την αρχή: Κατά το στύψιμο και λιώσιμο των σταφυλιών προκύπτει ο χυμός που αν τον αφήσουμε, οι μικροοργανισμοί στις φλούδες των σταφυλιών ξεκινούν αμέσως να τον μετατρέπουν σε κρασί μέσω της αλκοολικής ζύμωσης. Ο μούστος προκύπτει όταν ο χυμός των σταφυλιών βράσει. Έτσι επιτυγχάνεται η διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης. Ο μούστος αυτός όμως είναι βρώμικος και πρέπει να καθαριστεί πριν ξεκινήσει κανείς να τον χρησιμοποιεί για παρασκευές. Το καθάρισμα του μούστου γίνεται με τη διαδικασία που ονομάζεται παραδοσιακά κόψιμο. Εν ολίγοις, ο μούστος βράζει και με την προσθήκη στάχτης ή ασπροχώματος βγάζει στην επιφάνεια ακαθαρσίες. Μετέπειτα αφού βγει από τη φωτιά, μένει για 24 ώρες, ώστε να καθιζάνει το περίσσιο ίζημα. Έτσι έχουμε τον έτοιμο, καθαρό, κομμένο ή βρασμένο μούστο.


Αυτό είναι το προϊόν που πωλείται συνήθως και όταν το βρείτε σαν προτείνω να το προμηθευτείτε για να φτιάξετε φοβερή μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα!

Η συνταγή για την μουσταλευριά είναι αυτούσια της γιαγιάς μου. Μεταξύ άλλων, συζητώντας μαζί της μου είπε πως στα παιδικά της χρόνια, στη Μυτιλήνη, συνήθιζαν εκτός από μουσταλευριά να φτιάχνουν συκαλευριά, δηλαδή στη θέση του μούστου χρησιμοποιούσαν το ζωμό από βρασμένα σύκα. 

Κάπως έτσι κάποτε, οι δυσμενείς συνθήκες γεννούσαν λύσεις..

Υλικά για 6-7 μπολάκια

  1. 7 γεμάτα ποτήρια μούστο

  2. 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό

  3. (2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα)

Εκτέλεση

Σε μέτρια φωτιά και σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον μούστο και το σιμιγδάλι και προαιρετικά τα φυλλαράκια αρμπαρόριζας. Ανακατεύουμε ήρεμα συνεχώς και μόλις πάρει βράση και γίνει πιο πηχτή αποσύρουμε από τη φωτιά.


Τοποθετούμε τη μουσταλευριά μας σε ρηχά μπολάκια (βγάζουμε την αρμπαρόριζα) και αφήνουμε έξω να κρυώσουν και να πήξουν. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας προσθέτουμε φρεσκοτριμμένη κανέλα, σπασμένα αμύγδαλα, καρύδια ή και σουσάμι.

 

Η μουσταλευριά αποτελεί άριστη πηγή ενέργειας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, κυρίως σταφυλοσάκχαρων, ενώ η περιεκτικότητα σε λίπος είναι μηδενική, με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανικό προ-προπονητικό σνακ. Ο μούστος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος ενώ είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες (ρεσβερατρόλη, κατεχίνες, φλαβονόλες και ανθοκυάνες). Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, έχει ισχυρή αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Τα ιχνοστοιχεία που επίσης περιέχει: ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και φώσφορο τον καθιστούν σύμμαχο για την σωστή ανάπτυξη των οστών, ενισχυτικό για τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Υ.Γ.: Επί τη ευκαιρία σας γνωρίζω τη γιαγιούλα μου, τη Νίκη.


Καλό μήνα!

176 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page