top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

🥣 Your special oatmeal: Πως να αντικαταστήσετε εύκολα & νόστιμα τα δημητριακά πρωινού;

Updated: Jul 7, 2021



Ενώ στην εποχή των 90s το πρωινό της οικογένειας, και ιδίως των παιδιών, περιείχε δημητριακά πρωινού έτοιμα από την βιομηχανία τροφίμων, ολοένα και περισσότερο σήμερα, οι καταναλωτές αμφιβάλλουν για την ωφέλεια αυτών των προϊόντων, εφόσον είναι πλέον καλύτερα καταρτισμένοι στην ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας.


Τα έτοιμα δημητριακά πρωινού, που μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα, δυστυχώς στην πλειονότητα τους, είναι γεμάτα πρόσθετα απλά σάκχαρα, φοινικέλαιο και συντηρητικά. Πολλές φορές, αν και παρουσιάζονται ως ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερο από 40% ραφιναρισμένο σιτάρι και ρύζι ενώ η βρώμη ή το κριθάρι περιέχονται σε μικρότερη ποσόστωση (<10%). Τα ελκυστικά γραφικά στην συσκευασία και οι «πιασάρικες» λέξεις όπως light, diet ή fitness δεν συνάδουν με το περιεχόμενο που είναι χαμηλό σε θρεπτικότητα και υψηλό σε γλυκαιμική και θερμιδική απόδοση. Παρατηρείστε στα συστατικά δημητριακών γνωστής αλυσίδας το ρυζάλευρο και το σιτάλευρο. Τελικά πόσο ωφέλιμο είναι στο 1 φλιτζάνι δημητριακών να τρώμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 3 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών;


Από την άλλη, η λιτή και απέριττη βρώμη, αν και ολοένα γίνεται πιο δημοφιλής, υστερεί σε γεύση και πολλοί, πόσο μάλλον τα παιδιά, την βρίσκουν βαρετή. Αν θέλετε, λοιπόν, ένα ποιοτικό και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν να συνοδεύσει το ζωικό ή φυτικό σας γάλα, γιαούρτι κ.α., τώρα μπορείτε να φτιάξετε το δικά σας δημητριακά πρωινού, προσαρμοσμένα ακριβώς στις γευστικές σας προτιμήσεις. Θα μοιραστώ μαζί σας αυτό που κάνω εγώ και που προτείνω στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι.


Υλικά

ανεπεξέργαστη βρώμη
ηλιόσπορος
κολοκυθόσπορος
μαύρη σταφίδα Κορίνθου
cranberries κομμένο σε κομματάκια
flakes καρύδας χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση


Σε ένα μεγάλο βάζο ή μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, σε ποσότητες ανάλογες με τις προτιμήσεις μου. Απολαμβάνω με το γάλα, το γιαούρτι ή πάνω από τα φρούτα ή μια πράσινη σαλάτα.


Ανάλογα τις γεύσεις σας μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά.

Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, στη θέση της καρύδας να προσθέσετε κομμάτια σοκολάτας υγείας. Αν θέλετε επιπλέον όφελος για το γαστρεντερικό σας σύστημα και μείωση της δυσκοιλιότητας, προσθέστε σπασμένο λιναρόσπορο. Αν οι σπόροι δεν είναι οι αγαπημένοι σας, θα μπορούσατε να τους αφαιρέσετε και στη θέση τους να έχετε ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και φουντούκια σε μικρά κομμάτια. Αν είστε λάτρεις των αποξηραμένων φρούτων, θα μπορούσατε να προμηθευτείτε εκείνα που σας αρέσουν και δεν έχουν ζάχαρη, να τα κόψετε με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια και να τα προσθέσετε και αυτά στο μείγμα της βρώμης.


Κάθε φορά που το μείγμα μειώνεται, συμπληρώστε με τα υλικά της αρεσκείας σας και απολαύστε!

🔝 Τι καλύτερο από το να ξεκινά η μέρα με κάτι που έχεις επιμεληθεί μόνος, ξέρεις ακριβώς τι περιέχει και κάνει καλό, σε σένα αλλά και σε όλη την οικογένεια; 💡


218 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page