top of page
  • Writer's pictureAggeliki Tzolakaki

Αντιμετωπίζουμε το άγχος διατροφικά



Συνήθως όταν κανείς αισθάνεται άγχος δεν τρώει τίποτα. Συχνά λέμε «το στομάχι μου είναι κόμπος, δεν θέλω να φάω τίποτα». Άλλες φορές, υποκύπτουμε σε αυτό που ονομάζουμε «stress eating», όπου κάνουμε το αντίθετο, τρώμε ακατάπαυστα με σκοπό να απομακρυνθούμε από τον άγχος που αισθανόμαστε.

Έχετε σκεφθεί ποτέ αν υπάρχουν συστατικά ή τρόφιμα που να επιδρούν θετικά και να μας αποφορτίζουν από αυτό; Μπορούμε, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό για να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες οργανικά;

Όταν αισθανόμαστε στρες ή άγχος, το κεντρικό νευρικό σύστημα απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες προετοιμάζουν το σώμα για δράση, ενεργοποιώντας ολόκληρο το σώμα για μάχη ή για φυγή. Για αυτό το λόγο έχουμε αυξημένους καρδιακούς παλμούς, αυξημένη αρτηριακή πίεση και έντονο ρυθμό αναπνοής. Φυσικά, το χρόνιο στρες αποτελεί μια άλλη κατάσταση που όταν δεν διαχειρίζεται κανείς οδηγεί σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, κατάθλιψη, δυσκολία στον ύπνο, γαστρεντερικά προβλήματα κα.

1. Για την καλύτερη διαχείριση του στρες, οι ερευνητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στους παράγοντες που βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β φαίνεται πως μας κάνουν να επεξεργαζόμαστε καλύτερα τις πληροφορίες και να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις σε ακραίες συνθήκες. Αν και τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια εύκολη λύση, δεν έχουν την ίδια βιοδιαθεσιμότητα με τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε αντιοξειδωτικά επιλέξτε να τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Μια ασφαλής σύσταση είναι να έχετε καθημερινά 5 μερίδες με όλη την παλέτα των χρωμάτων (πράσινα λαχανικά, κόκκινα φρούτα κτλ). Για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη βιταμινών Β αντικαταστήστε όλα τα ραφιναρισμένα αρτοσκευάσματα με τα αντίστοιχα ολικής. Αγοράστε φρυγανιές σίκαλης, παξιμάδια χαρουπιού, πολύσπορα κριτσίνια, ψωμί ολικής άλεσης κτλ. Επίσης, εντάξτε τα όσπρια τουλάχιστον 1 φορά ανά εβδομάδα.

2. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται πως επιδρούν ευεργετικά στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης. Πολυακόρεστα λιπαρά θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, με βασιλιά το καρύδι, στο σουσάμι, στους σπόρους chia, στον ηλιόσπορο, στο αβοκάντο κτλ.

3. Άλλες μελέτες αναφέρουν μια σχέση μεταξύ του στρες και των χαμηλών επιπέδων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, όπως η βιταμίνη D. Καλό είναι για την καλή λειτουργία του οργανισμού να μην υπολειπόμαστε σε θρεπτικά συστατικά. Η βιταμίνη D συχνά μετριέται σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα μας. μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την εμφάνιση διαφόρων ψυχιατρικών διαταραχών, αλλά και την πρόκληση κατάθλιψης ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα. Εξίσου σημαντική, ακόμα, είναι η συνδρομή της συγκεκριμένης βιταμίνης στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και της μυϊκής δύναμης. Τρόφιμα με περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά ή φυτικά ροφήματα.

4. Μην παραλείπετε την άσκηση. Η τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ ευεργετική για την καταπολέμηση του άγχους. Ακόμη και 10’ την ημέρα μπορεί να είναι καθοριστικά! Σε ακραίες συνθήκες στρες δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις αναπνοής. Καθημερινά συναναστραφείτε με τα αγαπημένα σας άτομα και παίξτε με το κατοικίδιό σας. Αν τα προβλήματα άγχους φαίνονται μη διαχειρίσιμα ή επιμένουν και γίνονται χρόνια, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο, ψυχίατρο ή ειδικό ψυχικής υγείας.


Ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής με ποιοτικές επιλογές θα συνδράμει στη μείωση των επιπέδων του άγχους. Για μια εξατομικευμένη προσέγγιση ακολουθήστε τις οδηγίες του διαιτολόγου – διατροφολόγου που συνεργάζεστε.


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην wedo.insure στις 22.11.2021.

15 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page