top of page
  • Writer's pictureMarina Kazakidi

Διαλειμμματική νηστεία ή Fasting!

Αν και οι περισσότεροι την έμαθαν τώρα, η διαλειμματική νηστεία, το γνωστό fasting είναι μια αρχαία διατροφική τακτική. Στην ουσία δεν καθορίζει τι θα φάμε αλλά πότε. Αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι fasting ο κοινός παρονομαστής τους είναι οι περιοδικοί κύκλοι νηστείας και σίτισης.


Fasting 5:2 - Περιλαμβάνει 5 ημέρες ελεύθερης κατανάλωσης γευμάτων και 2 ημέρες νηστείας στις οποίες η πρόσληψη τροφής είναι πολύ πολύ χαμηλή.


Fasting 1:1 - Περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες ενώ το επόμενο 24ωρο



επιτρέπεται η ελεύθερη κατανάλωση.


Fasting 16:8 - η πιο διαδεδομένη και περισσότερο μελετημένη μορφή fasting. Αποκλείει το πρωινό ή το βραδινό και θέτει τον περιορισμό οι θερμίδες της ημέρες να πραγματοποιούνται σε ένα συνεχόμενο 8ωρο.. Τις υπόλοιπες 16 ώρες εφαρμόζεται νηστεία και αποκλείεται η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής με θερμίδες.


Είναι πολλών το αίτημα να κάνουν μια τέτοια διατροφή. Αν εξυπηρετεί τη καθημερινότητα σας μια τέτοια προσέγγιση μπορούμε να το συζητήσουμε. Όπως και να χει, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το θερμιδικό περιεχόμενο της διατροφής είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση/μείωση ή συντήρηση του βάρους. Επίσης, σε άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής τέτοιου ειδους περιορισμοί ίσως δεν έχουν θετικά outcomes.


Στόχος μας πάντα είναι μια ισορροπημένη διατροφή που θα μπορούμε να κάνουμε επί μακρό χρονικό διάστημα θα μας κάνει να αισθανόμαστε χαρά και ευεξία.

6 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page