top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

🌰 Κάστανα 🌰 Το δώρο του χειμώνα για τον άνθρωπο

Updated: May 17, 2022


Ας φτιάξουμε με τη φαντασία μας ένα ειδυλλιακό χειμωνιάτικο σκηνικό. Μαζί με το ζεστό ρόφημα, τη κουβέρτα, το τζάκι και την καλή παρέα θα συνδυάζατε και την γεύση των υπέροχων κάστανων; Εγώ σίγουρα ναι. Τα αγαπώ και μου φέρνουν στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις.


Όλοι τα έχουμε δοκιμάσει λίγο ή πολύ. Άλλοι έχουν δοκιμάσει να τα ψήσουν, τα έχουν φάει βραστά, μαγειρεμένα μέσα σε φαγητά ή τα έχουν προμηθευτεί από τον υπαίθριο μικροπωλητή (τον γνωστό καστανά).


Πρόκειται για τον καρπό της καστανιάς. Είναι αμυλούχοι και το μέγεθος τους εξαρτάται από την υγρασία και τη σύσταση του εδάφους που ευδοκιμούν τα δέντρα. Σχηματίζονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα, το οποίο όταν ωριμάσει αρκετά ανοίγει και ξεπροβάλουν ένας έως τρεις καρποί. Στην Ελλάδα καστανιές ευδοκιμούν σε ορεινές περιοχές της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας.



Τα κάστανα αποτελούν ιδανική επιλογή σνακ. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ψημένα στο τζάκι, στο φούρνο, βραστά ή ωμά. Αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας, όμως συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς έχουν τις λιγότερες θερμίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα φάνηκε πως η κατανάλωση τους επιδρά θετικά στον κορεσμό, μας κρατούν δηλαδή χορτάτους.


Συνδυάστε 3-5 κάστανα με φρούτα εποχής και θα έχετε ένα σούπερ δυναμωτικό σνακ. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα απολαύσετε σε συνδυασμό με λίγη σοκολάτα υγείας για πνευματική εγρήγορση.


Καλή απόλαυση και καλό χειμώνα!

72 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page