top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Κρεατοφαγία & Κλιματική Αλλαγή




Μερικές ημέρες μετά από την τραγωδία στην Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο.. δεν μπορώ να μην ασχοληθώ με το θέμα των πυρκαγιών. Ο ρόλος μου δεν είναι να προσάψω ευθύνες ή να κατηγορήσω. Ο ρόλος μου είναι να κοιτάξω από πιο ψηλά. Οι πυρκαγιές αυξάνονται και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θέλω να επαγρυπνήσω ακόμη και έναν που ίσως χρειάζεται πληροφορίες ή κινητοποίηση για να δράσει σε ατομικό επίπεδο.


Είμαι σίγουρη πως ανησυχείτε για την προστασία του περιβάλλοντος και όλων των μορφών ζωής του πλανήτη.

Θέλετε να συνεισφέρετε στην μείωση της κλιματικής αλλαγής, αλλά τι μπορεί να κάνει κανείς;


Αφού ανακυκλώνω, προσπαθώ να μην παίρνω το αμάξι για ψύλλου πήδημα και κάνω οικονομία στο ρεύμα. Τι άλλο να κάνω;

Αν σας έλεγα πως η αλλαγή μπορεί να έρθει από το πιάτο μας;


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η κτηνοτροφία είναι ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους έξαρσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Τα θέματα που δημιουργούνται πλήττουν παγκόσμια τον πλανήτη όμως δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε μακριά, και σε εθνικό επίπεδο ερχόμαστε πολύ συχνά αντιμέτωποι με τις συνέπειες της συμπεριφοράς μας.

  • Αύξηση της θερμοκρασίας και συχνοί καύσωνες

  • Φωτιές και καταστροφή των δασών

  • Ασυνήθιστες πλημμύρες

Η κτηνοτροφία συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη όσο τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα τρένα και τα πλοία μαζί. Η κτηνοτροφία είναι πιο ρυπογόνα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς!!

Και εμείς εδώ στην Ελλάδα το έχουμε παρακάνει! Κάθε χρόνο καταναλώνουμε 72 κιλά κρέατος κατά μέσο όρο. 200γρ την ημέρα. Αυτό που ορίζει η μεσογειακή διατροφή ως μηνιαία κατανάλωση, εμείς το καταναλώνουμε καθημερινά.


Η κρεατοφαγία δεν είναι πια τρόπος επίδειξης ισχύος ή πλούτου, δεν είναι μια έξυπνη πράξη, δεν είναι μια πράσινη συνήθεια. Η κρεατοφαγία δεν είναι ο τρόπος να πάμε παρακάτω.

Ευτυχώς, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης διατροφής και μειώνουν την κατανάλωση ζώων και ζωικών προϊόντων στην καθημερινότητά τους.


Ακόμη και αν δεν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να τρώτε αναλόγως την περίσταση και να μειώνετε με κάθε ευκαιρία το κρέας. Κάθε μπουκιά μετράει! Σε κάθε γεύμα, μπορούμε να επιλέξουμε να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη, την υγεία μας και τις επόμενες γενιές.


Γίνε το παράδειγμα και μαζί με εσένα που θα απαρνηθείς για σήμερα το κρέας θα δεις πως σιγά σιγά και κάποιος άλλος στην παρέα ή την οικογένεια θα το μειώσει.

120 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page