top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Μένω στο σπίτι δεν σημαίνει πάω super market κάθε μέρα...

Updated: Jul 7, 2021


Η επικαιρότητα που ζούμε είναι ραγδαία. Η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού φέτος θα αναφέρεται στα επόμενα ιστορικά βιβλία και η πολιτεία το μόνο που ζητά στους περισσότερους από εμάς (85-90% του ελληνικού πληθυσμού) είναι η οικειοθελής, ακόμα, παραμονή στο σπίτι.


Πότε δεν φανταζόμουν, λοιπόν, την αναγκαιότητα ενός άρθρου με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον ελάχιστο δυνατό συσχετισμό μας με τους ανθρώπους γύρω μας. Έτσι, καθώς η καραντίνα καλά κρατεί και θα κρατεί για ένα σημαντικό διάστημα ακόμη, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες πρακτικές λύσεις με απώτερο σκοπό τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και συναθροίσεων στις αγορές και στα καταστήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την δική μας υγεία όσο και των αγαπημένων αλλά και των συνανθρώπων μας που αναγκαστικά μας εξυπηρετούν σε συγκεκριμένα πόστα.


Παρακάτω, θα βρείτε ιδέες για να μην βγαίνετε για τρόφιμα κάθε λίγο και λιγάκι και να περιορίσετε τα ψώνια στη 1 φορά την εβδομάδα ή τις 10 ημέρες (ναι, γίνεται!):


1. Φτιάξτε μόνοι σας ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα με ό,τι πρόκειται να μαγειρέψετε για μεσημεριανό για τις επόμενες 7-10 ημέρες. Συζητώντας και συμφωνώντας με την υπόλοιπη οικογένεια για τα μεσημεριανά που θα ακολουθήσουν, αποφεύγετε την γκρίνια, ξενοιάζετε με το αιώνια ερώτημα “τι να μαγειρέψουμε πάλι σήμερα” και καταλήγετε πολύ εύκολα στη λίστα με τα ψώνια. Παραδείγματος χάριν, μια εβδομάδα, μπορεί να περιέχει: 1 φορά όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασολάδα), 1 φορά λαδερό φαγητό (σπανακόρυζο, αρακά, φασολάκια), 1 φορά κοτόπουλο, 1 φορά κόκκινο κρέας, 1 φορά ψάρι και άλλη 1 ζυμαρικά. Αν μοιράζεστε το σπίτι με άλλα 1-2 άτομα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο το κάθε μεσημεριανό γεύμα να το έχετε για δύο συνεχόμενες ή εναλλάξ ημέρες. Καταγράψτε επίσης τα συνοδευτικά των μεσημεριανών πχ. ρύζι, πατάτες, κινόα, πλιγούρι κτλ, ώστε η λίστα σας να είναι πλήρης. Πριν την καταγραφή, προσπαθήστε να δείτε τι είναι ήδη διαθέσιμο στα ντουλάπια, την κατάψυξη και το ψυγείο σας, έτσι μπορεί να καθυστερήσει η επιδρομή για ψώνια άλλες 1-2 ημέρες. Συνήθως, τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να τραφούν για τουλάχιστον 3-4 ημέρες μόνον με αυτά που ήδη υπάρχουν στη κουζίνα.

2. Σκεφτείτε ποια μικρογεύματα θα σας άρεσαν (και παράλληλα θα σας έκαναν καλό) να καταναλώνετε για τις επόμενες ημέρες. Αναμφίλεκτα, ο εγκλεισμός μάς προδιαθέτει για περισσότερο τσιμπολόγημα. Εφοδιαστείτε με νόστιμες και συνάμα υγιεινές επιλογές, με οργάνωση της ποσότητας. Για αυτό το διάστημα που οι έξοδοι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, δεν είναι απαραίτητο να γεμίσουμε το καλάθι μας με μικρά συσκευασμένα τρόφιμα (επιβαρύνοντας το περιβάλλον) όπως συνηθίζουμε όταν η ρουτίνα μας απαιτεί μικρές και πρακτικές συσκευασίες που χωρούν στην τσάντα (λ.χ. μπάρες δημητριακών, μικρές μερίδες παστελιού ή χαλβά, μερίδες γιαουρτιού, σακουλάκια με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, μικρά σοκολατάκια κτλ). Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προμηθευτείτε χύμα: καρύδια, αμύγδαλα, μαύρες σταφίδες Κορίνθου, φρέσκα φρούτα, γιαούρτι στη μεγάλη συσκευασία του κιλού κτλ. Πριν ξεχυθείτε στις αγορές, υπολογίστε περίπου πόσα σνακς θα χρειαστείτε. Για 2 ενήλικες θα μπορούσατε να αγοράσετε 10 μπανάνες, 7 μήλα, 1 κεσεδάκι φράουλες, 7 ακτινίδια, 1 κιλό γιαούρτι, 200 γρ καρύδια και 200γρ αμύγδαλα, 1-2 σοκολάτες υγείας 100γρ ή 100γρ χαλβά. Καλές επιλογές που τώρα έχουμε το χρόνο να φτιάξουμε αποτελούν οι σπιτικές πίτες με χορταρικά και τυρί, τα υγιεινά κέικς ή τα ζελέ φρούτων. Δεν χρειάζεται να γίνουν υπερβολές. Ψωνίστε και φτιάξτε σύμφωνα με αυτά που θα καταναλωθούν.

3. Τα αυγά μπορούν να είναι σημαντικό κομμάτι αυτών των ημερών. Υπολογίστε 1 την ημέρα για τον καθένα σας ως πρωινό, σνακ ή βραδινό.

4. Για να αποφύγουμε την καθημερινή ανάγκη του φούρνου, επιλέξτε είτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί(σούπερ!), είτε να αγοράσετε παξιμάδια, αραβικές πίτες, φρυγανιές ή κριτσίνια. Προτιμήστε ολικής άλεσης αρτοσκευάσματα για αύξηση του κορεσμού.

5. Η σαλάτα καλό είναι να υπάρχει μαζί με κάθε σας γεύμα. Μπορείτε να έχετε χωριάτικη για τις πρώτες 2-3 ημέρες της οποίας τα υλικά διατηρούνται τέλεια για τις πρώτες ημέρες (τομάτες, αγγουράκια και φέτα), έπειτα κόψτε λάχανο που μένει φρέσκο και αργότερα μπορείτε να έχετε μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι είτε φρέσκα (διατηρούνται μια χαρά στο ψυγείο) είτε κατεψυγμένα. Δοκιμάστε και τα έτοιμα βρασμένα παντζάρια προς το τέλος της εβδομάδας, θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.


6. Το μέλι μπορεί να αποτελεί μέρος του πρωινού αλλά και του απογευματινού σας, καταναλώστε το με φρυγανιές και λίγα καρύδια ή πάνω από το απογευματινό γιαούρτι μαζί με φράουλες/μπανάνα, ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα υγείας. Σκεφτείτε επίσης να στύβετε 2 πορτοκάλια για τον καθένα σας μαζί με το πρωινό. Μια τσάντα γεμάτη πορτοκάλια θα κρατήσει για 5-6 ημέρες για 2 άτομα και μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από τον νεροχύτη ή σε ένα σκιερό σημείο του μπαλκονιού.

7. Αναφορικά με το γάλα, το κεφίρ και τα τυριά, θυμηθείτε να τα συσκευάζεται όσο γίνεται καλύτερα (αεροστεγώς κλεισμένα) και να τα τοποθετείτε βαθιά στο ψυγείο και όχι στην πόρτα του. Αποφύγετε ανθότυρο ή άλλα μαλακά τυριά που χαλούν εύκολα και προμηθευτείτε γάλα διαρκείας για τα παιδιά (όταν κρίνεται απαραίτητο).

8. Έχοντας έτοιμη λοιπόν τη λίστα, κάντε έναν τελευταίο έλεγχο στα αποθέματα των απολύτως απαραίτητων που κάποιες φορές μας ξεφεύγουν. Ελαιόλαδο, πελτέ τομάτας, καφέ και αλάτι.


Προσπαθήστε να μην εκτίθεστε σε χώρους με πολύ κόσμο για την δική σας προφύλαξη αλλά και για να μην δημιουργείτε συνωστισμό. Στην δύσκολη αυτή συγκυρία ας δείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, αφήνοντας στα ράφια αγαθά και για τον επόμενο..


Τέλος, τις Κυριακές ας ψωνίσει μόνον το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων που ίσως δεν προλαβαίνουν τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες.

Υπομονή και αισιοδοξία!

19 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page