top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Παιδιά και Έκθεση στις Οθόνες




Οι ημέρες των διακοπών για τις περισσότερες οικογένειες πλησιάζουν, αν δεν έχουν έρθει ήδη. Αυτές οι στιγμές είναι υπέροχες για να βρεθούμε όλοι μαζί, να παίξουμε, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, να γελάσουμε, να μαγειρέψουμε, να διαβάσουμε παραμύθια.. Είναι ιδανικές δηλαδή να περάσουμε ποιοτικό χρόνο!

Δυστυχώς, όμως, είναι δύσκολο ο ποιοτικός χρόνος να διαρκεί όλη μέρα. Πόσο συχνά για να κάνετε κάποια δουλειά ή κάτι αναγκαίο, δίνετε στα παιδιά το tablet για να τα κρατήσετε απασχολημένα; Πόσο συχνά και για πόση ώρα τους επιτρέπετε να δουν παιδικά στην τηλεόραση; Κάθε πότε το YouTube μέσω της οθόνης του κινητού γίνεται νταντά;


Δυστυχώς ο υπερβολικός χρόνος οθόνης συνδέεται με: 1. Παχυσαρκία 2. Κακή ποιότητα ύπνου 3. Προβλήματα συμπεριφοράς & εκρήξεις βίας 4. Μειωμένη επίδοση στο σχολείο 5. Λιγότερος χρόνος για ενεργό και δημιουργικό παιχνίδι


Για τα βρέφη κάτω των 2 ετών ο χρόνος οθόνης συνιστάται να είναι μηδενικός, εκτός από συνομιλίες μέσω βίντεο με την οικογένεια ή τους φίλους. Οι νέες συστάσεις, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Pediatrics”, επισημαίνουν την ανάγκη η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών να εξισορροπείται με σωματική άσκηση, επαρκή ύπνο και αρκετό χρόνο με όλη μαζί την οικογένεια για φαγητό ή παιγνίδια (χωρίς οθόνες!).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειωθεί η έκθεση των παιδιών μας στις οθόνες;

  • Κρατήστε τις τηλεοράσεις, smartphones, υπολογιστές έξω από την κρεβατοκάμαρα. Όλες οι συσκευές θα χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία μόνον στο σαλόνι. Στο δωμάτιο ενώ καθόμαστε στο γραφείο ή σε κάποιο τραπέζι διαβάσματος, όταν πρόκειται να διαβάσουμε στο τάμπλετ.

  • Μην τρώτε μπροστά στην οθόνη. Όταν είμαστε στο τραπέζι, δεν έχουμε τάμπλετ, δεν σηκώνουμε το τηλέφωνο, και δεν έχουμε ανοιχτή την τηλεόραση.

  • Καταργήστε την συνεχόμενα ανοιχτή τηλεόραση στο σπίτι. Βάλτε ράδιο, αν θέλετε να ακούγεται κάτι ή spotify.

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις οθόνες ως πιπίλες, baby-sitter ή για να σταματήσετε τις εκρήξεις.

  • Για ηλικίες άνω των 6 ετών, ενθαρρύνετε υγιεινές συνήθειες και περιορίστε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν οθόνες.

  • Στη ταβέρνα, στη καφετέρια ή στις επισκέψεις πάρτε επιτραπέζια μαζί σας, κυκλοφορούν και mini/pocket εκδόσεις.

18 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page