top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Πόσο πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειες του σπιτιού, αν θέλω να χάσω βάρος;



Πολύ συχνά προκύπτει η εξής ερώτηση: « Χρειάζεται να αλλάξω τον τρόπο μαγειρέματος για να ξεκινήσω δίαιτα;» ή ακούμε εξίσου συχνά τη δήλωση « Δεν μπορώ να μαγειρεύω δυο φαγητά την ημέρα, άλλο για μένα και άλλο για τους άλλους.»

Πόσο απαραίτητο είναι να αλλάξει κανείς τον τρόπο που μαγειρεύει το φαγητό ή πόσο αναγκαίο είναι να τρώτε ξεχωριστά από αυτό που τρώει η υπόλοιπη οικογένεια για να μπει σε ένα πρόγραμμα διατροφής;


Και η απάντηση είναι πως ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι απαραίτητα.
Απαραίτητο είναι το διαιτολόγιο και οι επιλογές του να είναι βιώσιμες. Είναι 100% αναγκαίο η οικογένεια με το διαιτώμενο να καταναλώνουν το ίδιο φαγητό. Και αυτό για πολλούς λόγους. Αρχικά για λόγους διατροφικής εκπαίδευσης, για το περιβάλλον, για οικονομία χρόνου αλλά και για την συναισθηματική σύνδεση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Το στοίχημα εδώ είναι να ρυθμίσουμε τις ποσότητες στο πιάτο μας ανάλογα με την πυκνότητα των θερμίδων του φαγητού. Εννοείται πώς ένα φαγητό μαγειρεμένο με 2 κούπες λάδι θα κάνει την διαδικασία δύσκολη. Εκεί ναι, πρέπει να παρέμβουμε ελαφρώς και να συμβουλέψουμε πώς καλό είναι το λάδι στο φαγητό να μειωθεί λίγο. Όχι όμως πως είναι απαραίτητο να μετριέται ακριβώς το λάδι ανά μερίδα.


Η σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση είναι το σημαντικότερο κομμάτι της διατροφικής παρέμβασης. Όταν δηλαδή επισκέπτεστε τον διαιτολόγο που εμπιστεύεστε, το κύριο μέλημα σας δεν πρέπει να είναι το χαρτί του διαιτολογίου. Το πιο σημαντικό κομμάτι της διαιτητικής πρακτικής είναι η επικοινωνία των τρόπων εκείνων που θα σας κάνουν να υιοθετήσετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες για πάντα.

Αν λοιπόν πάτε στο διαιτολόγο σας, και σας πει πως τις φακές πρέπει να τις μαγειρέψετε με αυτόν ή με τον άλλον τρόπο, να ξέρετε πως μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να έχει αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον και να χαθεί το βάρος που επιθυμείτε, όμως θα είναι δύσκολο να διατηρήσετε αυτό το νέο βάρος μεταγενέστερα.


Οπότε καταλήγουμε πώς καλό είναι να συνεχίσετε να μαγειρεύετε με τον ίδιο τρόπο τα φαγητά σας, να έχετε μία κατσαρόλα την ημέρα και τελικά να επωφελούνται όλοι στο σπίτι από την προσπάθεια του ενός.


20 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page