top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Τι συμβαίνει με το νερό της πισίνας;

Updated: Jul 7, 2021

Χλώριο προστίθεται στις πισίνες για την μείωση του μικροβιακού φορτίου του νερού και την προστασία των χρηστών τους.


Στις πισίνες όμως βρίσκουμε και ιδρώτα, ούρα, καλλυντικά, αντιηλιακά κα. Έτσι, μειώνεται η περιεκτικότητα σε χλώριο και δημιουργούνται χημικές ενώσεις, οι λεγόμενες "χλωραμίνες" που δρουν ερεθιστικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το χλωριωμένο νερό, δεν έχει ισχυρή χημική οσμή. Όταν μυρίζει "χλώριο" εκεί που κολυμπάτε, σημαίνει πως υπάρχουν χλωραμίνες. Πιθανές επιπτώσεις από τις χλωραμίνες είναι ο ρινικός ερεθισμός, βήχας, κρίσεις άσθματος αν το άτομο πάσχει από άσθμα, ερεθισμός ματιών ή δέρματος, φαγούρα, εξανθήματα κ.α.


Ας ακολουθούμε, λοιπόν, τους κανονισμούς ώστε να προστατευθεί η υγεία όλων.

  1. Κρατήστε τα ούρα, τον ιδρώτα και τη βρωμιά μακριά από το νερό!

  2. Ποτέ μην ουρείτε στο νερό, κάτι που πρέπει να γίνει σαφές και στα παιδιά.

  3. Μην κολυμπάτε ή αφήνετε τα παιδιά σας να κολυμπούν αν είναι άρρωστα ή αν αναρρώνουν.

  4. Χρησιμοποιήστε την τουαλέτα πριν μπείτε στο νερό και όποτε απαιτείται! Κάντε ντους ακριβώς πριν μπείτε στο νερό.Κάντε ένα διάλειμμα κάθε μια ώρα και πηγαίνετε τα παιδιά στην τουαλέτα.

  5. Ενημερώστε άλλους σχετικά με τις χλωραμίνες και τη πρόληψή τους. Ενθαρρύνετε τους φορείς να λάβουν μέτρα για την πρόληψη.

  6. Ενημερώστε τον διαχειριστή της πισίνας αν αισθάνεστε χημικές οσμές ή είχατε κάποιο αναπνευστικό, οφθαλμικό ή δερματικό ερεθισμό που μπορεί να συνδεθεί με το νερό ή τον αέρα που περιβάλλει το νερό.


Καλές βουτιές!


Σε συνεργασία με την Αντιγόνη Τράπαλη.

20 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page