top of page
  • Writer's pictureAggeliki Tzolakaki

Το παιδί μου δεν πίνει γάλα. Τι να κάνω;



Θα ήθελα να θίξουμε ένα φλέγον ζήτημα. Αυτό του γάλακτος και της κατανάλωσης του από τα μικρά παιδιά. Συχνά οι γονείς ανησυχούν για την κατανάλωση του και έχουν στο μυαλό τους μια γραμμική σχέση κατανάλωσης γάλακτος με ανάπτυξης και υγείας.. Το γάλα είναι ένα πυκνό σε θρεπτικότητα τρόφιμο. Όμως, είναι απλώς ένα ακόμη τρόφιμο. Μπορεί άνετα να ζήσει κανείς με υγεία αν δεν τρώει κοτόπουλο, φιστίκια ή γάλα.

Κατά την διάρκεια δύσκολων εποχών, φτώχειας, πολέμου κτλ, το γάλα είναι "απαραίτητο" για τα παιδιά και για τους ενήλικες, γιατί είναι φθηνό, εύκολο στην αποθήκευση και συντήρηση (λόγω του ότι υπάρχει και εβαπορέ) και μας δίνει πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D, φώσφορο, μαγνήσιο. Δεν έχουμε πόλεμο όμως, και δυστυχώς η έντονη εμπορευματοποίηση του γάλακτος έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.



Αναφέρομαι στις αγελάδες που δέχονται τόνους ορμονών, για να παράγουν το γάλα που ζητά το καταναλωτικό κοινό (που φυσικά αυτή η έντονη ζήτηση έχει προκύψει από την έντονη προσφορά με στόχο την κερδοφορία).
Φυσικά, τα πρωτόκολλα και τα υπουργεία θέτουν τα κατάλληλα όρια στις ορμόνες κτλ, όμως η τελική εικόνα δημιουργείται και από την κατανάλωση που κάνουμε.

Ένα παιδί σχολικής ηλικίας, που έχει μάθει στο γάλα, μπορεί να πίνει και 1 λίτρο γάλα την ημέρα. Η βιβλιογραφία δεν είναι σαφής για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί οι περισσότερες μελέτες έχουν από πίσω τη nestle.. Δεν θέλω να σας κουράσω με τους κινδύνους και τις συσχετίσεις που έχουν γίνει με την υψηλή κατανάλωση γάλακτος. Προτιμώ να σας πω πως αν θέλετε να καταναλώνετε γάλα, σας προτείνω να καταναλώνετε κατσικίσιο από όσο γίνεται μικρότερες παραγωγικές μονάδες. Αν υπάρχει απέχθεια για την γεύση του, μπορείτε αρχικά να το αναμειγνύετε με το αγελαδινό που προτιμάτε έως ότου φθάσετε να πίνετε μόνο κατσικίσιο. Η σύσταση για κατανάλωση γαλακτοκομικών στην ηλικία 1-2 ετών είναι οι δυο μερίδες την ημέρα. Μερίδα αποτελούν τα 240ml γάλα, τα 30γρ τυρί, τα 200γρ γιαούρτι. Αν τα παιδιά δεν προτιμούν το γάλα ας μην τα πιέζουμε. Το τυρί, το γιαούρτι, τα φασόλια, τα πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα σύκα, τα πορτοκάλια, οι μπάμιες, το σουσάμι είναι μερικές από τις καλές πηγές ασβεστίου. Αν συνολικά τρώμε ισορροπημένα μικροί και μεγάλοι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα!

12 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page