top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Τρόφιμα προστάτες των ματιών




Παρόλο που τα ασφαλιστικά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης μας παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία για τη διάγνωση και θεραπεία των πιθανών προβλημάτων όρασης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την σπουδαιότητα της πρόληψης. Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη είναι καθοριστικός.


Ξέρατε πως η επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών επηρεάζει την όραση και την υγεία των ματιών; Η πιθανότητα εκδήλωσης καταρράκτη, εκφυλισμού της ωχρά κηλίδας και γλαυκώματος μειώνεται σημαντικά όταν ακολουθούνται συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις.

Για αυτό το λόγο, διαβάστε παρακάτω τα τρόφιμα αρωγούς για την υγεία των πολύτιμων ματιών μας.


Kale//Κέιλ (η από τα παλιά γνωστή λαχανίδα)

Αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό είναι σπουδαία πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που σχετίζονται με την βιταμίνη Α και τη β-καροτίνη. Αυτές οι ουσίες, έχει φανεί πως βοηθούν στην προστασία των ιστών των ματιών από τη βλάβη που προξενεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης φαίνεται πως μειώνουν την εξέλιξη της φθοράς των ματιών, που συνεπάγονται με τη γήρανση. Άλλες καλές πηγές αυτών είναι και τα υπόλοιπα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, φρούτα όπως τα ακτινίδια, τα κόκκινα σταφύλια, τα πορτοκάλια και η παπάγια, η κίτρινη κολοκύθα και τα φιστίκια Αιγίνης.

Σημαντική παράμετρος! Βιοχημικά, ο οργανισμός χρειάζεται λιπαρή ύλη για να απορροφήσει την ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη, οπότε φροντίστε τις σαλάτες σας να τις καταναλώσετε μαζί με ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ελιές. Αυτό το λάχανο περιέχει, επίσης, β-καροτίνη και βιταμίνη C, θρεπτικά συστατικά για τα μάτια. Όταν θα τρώτε τα φρούτα συνδυάστε τα με ξηρούς καρπούς, σπόρους ή τυρί.

Γλυκοπατάτα

Το β-καροτένιο χαρίζει στις γλυκοπατάτες το πορτοκαλί τους χρώμα, το οποίο στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α που συνδράμει στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας και της νυκταλωπίας (Η νυκταλωπία είναι πάθηση κατά την οποία καθίσταται αδύνατη η καλή όραση στο ημίφως ή τη νύχτα). Αν οι γλυκοπατάτες δεν είναι της αρεσκείας σας δοκιμάστε τρόφιμα με παρόμοια θρεπτικά όπως είναι η κολοκύθα και το καρότο. Το γάλα, το συκώτι και τα αυγά είναι επίσης πολύ καλές πηγές βιταμίνης Α, η οποία απορροφάται καλύτερα μαζί με μικρή ποσότητα λίπους.

Φράουλες

Οι αγαπημένες μας φράουλες είναι ισχυρός σύμμαχος της υγείας των ματιών. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν βιταμίνη C. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C βοηθά στη μείωση του κινδύνου για καταρράκτη. Προσπαθήστε να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως είναι οι πολύχρωμες πιπεριές, το μπρόκολο, το πορτοκάλι και το ακτινίδιο.

Μικρά ψάρια

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ευεργετούν την υγεία των ματιών μας ρίχνοντας την οξειδωτική διαδικασία. Ο σολομός αν και είναι εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, περιέχει βαρέα μέταλλα. Αλλά δεν στεναχωριόμαστε. Ω-3 βρίσκουμε στην ταπεινή σαρδέλα, στον λιναρόσπορο, στους σπόρους chia και στα καρύδια. Προσπαθήστε να έχετε δυο πηγές ω-3 λιπαρών οξέων/ εβδομάδα


Μέσω της ισορροπημένης διατροφής μπορούμε να προάγουμε την καλή υγεία και να ισχυροποιήσουμε την πρόληψη ασθενειών. Μην ξεχνάτε να πραγματοποιείτε τον έλεγχο ρουτίνας όπως σας το παρέχει το ασφαλιστικό σας πρόγραμμα υγείας με σκοπό να εξασφαλίσετε την βέλτιστη εξέλιξη πιθανών δύσκολων καταστάσεων.


Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά 23/10/2021 στο https://wedo.insure/poios-o-rolos-ton-vitaminon-stin-prostasia-ton-mation-mas/



22 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page