top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με τα του Veganuary... Τελικά περί τίνος πρόκειται?

Updated: Jul 7, 2021


To Veganuary δημιουργήθηκε το 2014 από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόκειται για μία πρό(σ)κληση να στραφούμε προς τη χορτοφαγία για έναν μήνα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο. Οι εγγεγραμμένοι, λοιπόν, υπόσχονται ότι θα έχουν χορτοφαγικές διατροφικές συνήθειες για 31 μέρες, όσο διαρκεί, δηλαδή ο Ιανουάριος.


Από την έναρξη της καμπάνιας, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι σε 192 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει μέρος ενώ, πολλοί συνέχισαν να διατρέφονται φυτοφαγικά και μετά τον Ιανουάριο.

Όραμα της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι ένας χορτοφαγικός πλανήτης, χωρίς κτηνοτροφία ή σφαγεία. Ένας κόσμος στον οποίο η παραγωγή φαγητού δεν καταστρέφει τα δάση, δεν μολύνει τις λίμνες και τους ωκεανούς, δεν επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή και δεν οδηγεί πληθυσμούς άγριων ζώων στην εξαφάνιση.

Κατά τη δήλωση συμμετοχής το άτομο λαμβάνει υποστηρικτική και ενημερωτική αλληλογραφία, newsletters με νεοφυή προϊόντα, εναλλακτικές συνταγές, ειδικές προσφορές vegan αγορών και ένα πρωτόκολλο καθοδήγησης για το πως να διαχειριστεί την διατροφή του αυτές τις 31 μέρες.


Το Veganuary επέστρεψε και φέτος και ήδη έχει σημειώσει ρεκόρ συμμετοχών.


Από τα περσινά στοιχεία:

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, η διοργανώτρια χώρα, είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή

  • Έλαβαν μέρος 400.000 άτομα

  • 38% των ατόμων παρακινήθηκαν για να βελτιώσουν την υγεία τους

  • 37% των ατόμων έλαβαν μέρος λόγω της αγάπης τους για τα ζώα

  • Ευαισθητοποιήθηκαν περισσότερο γυναίκες από 18 έως 54 ετών

  • 68% των συμμετεχόντων συνέχισαν να τρέφονται φυτοφαγικά και μετά τον Ιανουάριο

  • Τελικά ο μισός πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου μείωσε σημαντικά τη κατανάλωση κρέατος!



Αυτός ο θεσμός εκτός των άλλων έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ισχυρή τάση προς την χορτοφαγία, πίεση στην βιομηχανία τροφίμων για αύξηση διάθεσης χορτοφαγικών προϊόντων, αναγνώριση του χορτοφαγικού κοινού και των εναλλακτικών που οφείλει να προσφέρει η μαζική εστίαση.

Σημαντικό κρίνεται μια τόσο ευεργετική, προς τον πλανήτη και την εξέλιξη, διατροφή αλλά και στάση ζωής να ακούγεται - να υποστηρίζεται & να αναγνωρίζεται ως αναγκαιότητα και όχι ως φαινόμενο ή μόδα.
43 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page