top of page
  • Writer's pictureMarina Kazakidi

Έχετε μικρά παιδιά που ανησυχούν για το σώμα τους; 3 παιχνίδια για να παίξετε μαζί




Πρόσφατα η 7χρονη κόρη της κολλητής μου, έλεγε πως ντρέπεται για την κοιλιά της, πως είναι χοντρή και πως αν φάει πρωινό η κοιλιά της θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη…

Είναι συγκλονιστικό πόσο νωρίς ξεκινούν αυτές οι ανησυχίες, τις οποίες αν δεν διαχειριστούμε σωστά καταλήγουν σε διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος και διαταραχές πρόσληψης τροφής.



❌Φράσεις όπως “Τι είναι αυτά που λες, δεν είναι έτσι”, “Ποιος τα λέει αυτά;” δεν έχουν σπουδαία αποτελέσματα.



✅Εναλλακτικά δείξτε ενσυναίσθηση: “Καταλαβαίνω πως σε ενδιαφέρει πολύ αυτό το θέμα”, “Πες μου τι σε απασχολεί”. Το παιδί μετά από μια τέτοια απόκριση ίσως πει περισσότερα, ίσως όχι, σίγουρα όμως θα καταλάβει πως το παίρνουμε στα σοβαρά. Από εκεί και πέρα όμως τι κάνουμε;



🤔Σκεπτόμενη με ποιον τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε την θετική εικόνα σώματος σε μικρά παιδιά κατέληξα σε 3 παιχνίδια.


1. Θα καθίσετε δίπλα δίπλα και θα γράψετε όλους εκείνους τους λόγους που το σώμα σας είναι τέλειο και το ευγνωμονείτε. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο μπορεί να κάνει ο καθένας τη λίστα του και έπειτα να τα απαγγείλετε σαν ποίημα με στόμφο και καμάρι. Αν το παιδί είναι μικρότερο τότε μπορείτε να το βοηθήσετε να σκεφτεί τους λόγους που το σώμα του είναι τέλειο, να τους γράψετε και εκείνο έπειτα να ζωγραφίσει δίπλα κάτι σχετικό.


📍Ιδέες για το παιχνίδι 1: Λόγοι ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι το πόσο γρήγορα επουλώνονται τα τραύματα, αν το παιδί έχει σπάσει ποτέ κάποιο σημείο του σώματος του να του θυμίσετε πως μπόρεσε μετά το σπάσιμο το κοκαλάκι να δέσει. Μην παραλείψετε πως το σώμα μας μας βοηθάει να τρέχουμε, να πηδάμε στο τραμπολίνο, να κολυμπάμε, να κάνουμε τσουλήθρα και να διασκεδάζουμε. Το ευγνωμονούμε γιατί με αυτό μπορούμε να αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας, τα πόδια μας μας βοηθάνε να περπατάμε, η πλάτη μας να στεκόμαστε, η κοιλιά μας μας υποδέχεται το φαγητό και άρα είναι σημαντική για να έχουμε ενέργεια.. Όλα αυτά τα τόσο δεδομένα, είναι σημεία που πρέπει να τους δώσετε να καταλάβουν πως το σώμα μας τα εκτελει σαν ολότητα.


2.Θα χρειαστεί να εκτυπώσετε έναν απλό παιδικό άτλαντα οργάνων ώστε να εξηγήσετε στο παιδί την πορεία της τροφής. Με αυτό το παιχνίδι θα καταλάβει το παιδί πως τα τρόφιμα δεν φτάνουν στην κοιλιά, στα μπούτια κοκ αλλα διατρέχουν όλο το σώμα ώστε να σπάσουν, να μεταβολιστούν και τελικά το σώμα να κρατήσει τα θρεπτικά που χρειάζεται.


📍Ιδέες για το παιχνίδι 2: Οτιδήποτε τρώμε, φεύγει από το στόμα, με τα δόντια το μασάμε καλά καλά και έπειτα κατεβαίνει στον οισοφάγο, περνάει όλο αυτό το φοβερό σωλήνα και φτάνει στο στομάχι μας. 

Το στομάχι μας ειναι εκείνο το οποίο κάνει το φαγητό ένα μπαλάκι όπου μετά από 2 ώρες πηγαίνει πιο κάτω στο έντερο μας. Στο έντερο μας γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όταν δηλαδή τρώω εγώ ένα ωραίο μήλο, μετά από 2 ώρες που το μήλο είναι στο έντερο μου, απορροφά το έντερο όλα τα θρεπτικά συστατικά του μήλου, τις βιταμίνες, τους υδατάνθρακες και με κάνει να αισθάνομαι καλά. Μετά, το έντερο λοιπόν, ότι δεν χρειάζεται το σώμα μου το αφήνει να πάει και να φύγει από τον ποπό μου.


3.Θα χρειαστείτε έναν ολόσωμο καθρέφτη και ιδανικά έναν ειδικό για τέτοιες επιφάνειες μαρκαδόρο. Θα βάλετε το παιδί να σταθεί μπροστά στον καθρέφτη και με το μαρκαδόρο θα φτιάξετε το περίγραμμα του σώματός του. Έπειτα, με την βοήθεια του παιδιού θα φτιάξετε και εσείς το δικό σας περίγραμμα.

Κοιτάξτε τα περιγράμματά σας. Με πολλή αγάπη, φαντασία και χιούμορ θα αρχίσετε να φιλάτε όλα τα σημεία τα οποία θεωρητικά υπάρχουν μέσα στο περίγραμμα του σώματος. Ο καθένας θα φιλήσει τα δικά του και έπειτα μπορείτε να φιλήσετε εσείς του παιδιού και το παιδί τα δικά σας.


📍Ιδέες για το παιχνίδι 3: Ξεκινήστε τα φιλιά από το κεφάλι, λέγοντας “αγαπώ τα μάτια μου, το στόμα μου, αγαπώ τη μύτη μου τα μάγουλά μου!” Κατεβαίνοντας πείτε πως αγαπάτε το λαιμό, το στήθος, την πλάτη, την κοιλιά και τον αφαλό. Πηγαίνετε στα χέρια και πείτε πως αγαπάτε τα μπράτσα, τα χέρια, τα δάχτυλα. Φτάστε στα πόδια και φωνάξτε πως αγαπάτε τα μπούτια, τις γάμπες, τις πατούσες και τα δάχτυλα σας. Αφού κάνετε αυτή τη τελετή αγάπης προς τον εαυτό σας, θα πάτε και στο διπλανό σχήμα του παιδιού και θα πείτε τα αντίστοιχα, και τέλος το παιδί προς εσάς.



Και τα 3 μπορείτε να τα κάνετε ανα πάσα ώρα αρκεί να έχετε καλή διάθεση και λίγο χρόνο. Ανυπομονώ να μάθω πως τα πήγατε και πως τους φάνηκαν



2 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page