top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη

Updated: Sep 10, 2021



Σας είχα τάξει οδηγίες για απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε γενικές οδηγίες για να μπείτε σε έναν ποιοτικό διατροφικό πλάνο, χωρίς στερήσεις και υπερβολές. Θυμηθείτε πως ένα σχεδιασμένο πλάνο διατροφής εξατομικεύεται έντονα και πρέπει να καταρτίζεται από επιστήμονα διαιτολόγο- διατροφολόγο.


1. Καταναλώστε ποικιλία τροφίμων. Όταν τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων τότε αισθανόμαστε περισσότερο πλήρεις και μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ανεπαρκειών. 2. Για πρωτεΐνες, επιλέξτε άπαχο κρέας, πουλερικά χωρίς δέρμα, ψάρια, όσπρια, αυγά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. 3. Φάτε τουλάχιστον 3 – 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα. Γεμίστε το μισό πιάτο με λαχανικά κατά το μεσημεριανό και το δείπνο και έχετε φρούτα ως ενδιάμεσα σνακ. Για να αισθάνεστε κορεσμό, σε συνδυασμό με τα φρούτα καταναλώστε ξηρούς καρπούς με μέτρο ή γιαούρτι/τυρί. 4. Προτιμήστε ολόκληρα φρούτα και περιορίστε τους χυμούς. 5. Συμπεριλάβετε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά με φυσικά προερχόμενα λίγα λιπαρά. Τέτοια είναι τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικά όσα προέρχονται από μικρά ζώα. Εάν δεν ανέχεστε το γάλα, δοκιμάστε γάλα χωρίς λακτόζη ή γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο. 6. Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Μην ξεπερνάτε τις 7-8 μερίδες ημερησίως. 7. Χρησιμοποιήστε υγιεινά έλαια, όπως το παρθένο ελαιόλαδο, και περιορίστε το σε μικρές ποσότητες, λόγω του υψηλού θερμιδικού τους περιεχομένου 8. Πίνετε αρκετό νερό. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά για να ξεδιψάσετε. Ενώ θηλάζετε, αυξάνεται η ανάγκη σας για υγρά. Περιορίστε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη - συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των αναψυκτικών – σε 2 έως 3 φλιτζάνια την ημέρα. 9. Κάντε έξυπνες επιλογές φαγητού με χαμηλή περιεκτικότητα σε «άδειες θερμίδες». Οι κενές θερμίδες βρίσκονται σε τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή στερεά λίπη, όπως αναψυκτικά, επιδόρπια, γλυκά, ζύμες, τηγανητά και υψηλά σε λιπαρά κρεατικά.

Θυμηθείτε πως τα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και βοτάνων δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια υγιεινή διατροφή και δεν βοηθούν την απώλεια βάρους. Συζητήστε με το γιατρό ή το διατροφολόγο σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

22 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page