top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Η διατροφή στην κύηση


Η κύηση αποτελεί την ομορφότερη και σημαντικότερη, θα έλεγα, αναβολική κατάσταση της φύσης.


Τότε, ο γυναικείος οργανισμός ελέγχεται από ορμονικές μεταβολές που οδηγούν στην αύξηση του όγκου του αίματος, στη αλλαγή της νεφρικής λειτουργίας και στην τροποποίηση της διάθεσης των θρεπτικών συστατικών με τρόπο τέτοιο που να τροφοδοτούνται περισσότερο οι ειδικά αναπτυσσόμενοι ιστοί της εγκύου και του εμβρύου.

Κατά την κύηση μια γυναίκα θεωρείται «ευαίσθητη» ομάδα του γενικού πληθυσμού υπό την έννοια ότι αποτελεί έναν φυσιολογικό υποπληθυσμό με αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Και αυτό, γιατί η ημερήσια πρόσληψη τροφής και θρεπτικών πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου, την αύξηση του μεταβολισμό και των ιστών που απαιτούνται για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό στη συνέχεια.


Ποιες ανάγκες αυξάνονται;


Αρχικά δεν χρειάζεται υπερβολή στη κατανάλωση τροφής, αλλά μέτρο και ποιότητα.

Η απαιτούμενη ενέργεια αυξάνεται κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης κατά 330 περίπου θερμίδες ημερησίως. Κατά το 1ο τρίμηνο, οι περισσότεροι φορείς δεν δίνουν συστάσεις, καθώς θεωρούν ότι οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες παραμένουν ίδιες με αυτές πριν την εγκυμοσύνη.

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες επίσης αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη για να καλύψουν την ανάπτυξη των νέων ιστών.

Σημαντική επίσης κρίνεται και η επαρκής κάλυψη των απαιτήσεων των απαραίτητων λιπαρών οξέων, δηλαδή του α-λινολενικού οξέος (ω-3 λιπαρό οξύ) και του λινολεϊκού οξέος (ω- 6 λιπαρό οξύ).

Οι περισσότεροι φορείς αναφέρουν αυξημένες απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με σύσταση την επιπρόσθετη πρόσληψη 200 μg φυλλικού οξέος την ημέρα. Αυτή η πρόσληψη ίσως χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση, ενώ πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση για την επαρκή κάλυψη πριν και κατά τους πρώτους μήνες της κύησης.

Το ασβέστιο, επίσης, αποτελεί άλλο ένα σημαντικά μικροθρεπτικό που πρέπει να αυξάνεται σε πρόσληψη κατά την κύηση με τις ημερήσιες συνολικές ανάγκες να φθάνουν τα 1200mg/ημερησίως.


Τέλος, οι ανάγκες σε σίδηρο είναι γενικά αυξημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που όμως η ανάγκη συμπληρώματος εξαρτάται από τις αποθήκες σιδήρου της εγκύου και από τον βαθμό βιοδιαθεσιμότητας του σιδήρου από τις διάφορες πηγές. Οι φορείς προτείνουν πρόσληψη τουλάχιστον 22 mg σιδήρου ανά ημέρα ενώ ο WHO προτείνει την δια του στόματος συμπλήρωση από τον 1ο μήνα κύησης.

Βλέπετε, λοιπόν, πόσο σπουδαίο ρόλο έχει η διατροφή σας σε αυτή τη καθοριστική περίοδο της ζωής του παιδιού σας.


Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στα λόγια ενός αγαπημένου μου καθηγητή που έλεγε:
"Το οικοδόμημα της υγείας του ανθρώπου ξεκινά από την ημέρα σύλληψης του"

12 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page