top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Μπιμπερό και BPA // δισφαινόλη Α



Πολλά δοχεία τροφίμων και υγρών, συμπεριλαμβανομένων των βρεφικών μπουκαλιών, είναι κατασκευασμένα από πολυανθρακικό, ή έχουν επένδυση που περιέχει τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA). Το BPA χρησιμοποιείται για να σκληρύνει τα πλαστικά, να εμποδίζει τα βακτήρια να μολύνουν τα τρόφιμα και αποτρέπει την ανάπτυξη σκουριάς.

Το BPA χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικού και ρητινών από τη δεκαετία του 60. Το βρίσκουμε σε πολλά πλαστικά είδη οικιακής χρήσης και ιδιαίτερα σε δοχεία τροφίμων πλαστικά (μπουκάλια νερού, ταπεράκια, ποτηράκια, παγούρια κλπ). Επίσης, υπάρχει σε δοχεία από αλουμίνιο (παγούρια νερού, κονσέρβες κλπ) σε μία επίστρωση ρητίνης, συνήθως κίτρινου χρώματος, με την οποία επικαλύπτεται το δοχείο για να μην υπάρχει διαφυγή αλουμινίου στην τροφή.


Παρόλα αυτά υπάρχουν ανησυχίες, σχετικά με τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει το BPA στον άνθρωπο, ιδιαίτερα στα βρέφη και τα παιδιά. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επιδράσεις στις ενδοκρινικές λειτουργίες που σχετίζονται με την έκθεση σε BPA. Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως το BPA επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τη λειτουργία του προστάτη στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τη συμπεριφορά στην παιδική ηλικία και την πρώιμη εμμηναρχή στα κορίτσια.

Καθώς συνεχίζεται η έρευνα και η απαγόρευση της ουσίας από τη βιομηχανία τροφίμων δεν έχει έρθει ακόμα γιατί θεωρείται νομοθετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να εμποδίσουμε την συχνή μας έκθεση σε αυτή.


Λάβετε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης των μωρών σε BPA:

1. Αποφύγετε τα καθαρά πλαστικά μπουκάλια μωρών ή τα δοχεία με τον αριθμό ανακύκλωσης 7 και τα γράμματα «PC» που είναι τυπωμένα πάνω τους. Πολλά περιέχουν BPA. 2. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε πιστοποιημένα ή αναγνωρισμένα πλαστικά μπουκάλια χωρίς BPA. 3. Χρησιμοποιήστε μπουκάλια από αδιαφανές πλαστικό. Αυτές οι φιάλες (κατασκευασμένες από πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο) δεν περιέχουν BPA. 4. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε τα σύμβολα ανακύκλωσης με τον αριθμό 2 ή 5 σε αυτά. 5. Τα γυάλινα μπουκάλια μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση, με μοναδικό κίνδυνο το σπάσιμο.


Επιπρόσθετα, επειδή η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση BPA από το πλαστικό, λάβετε υπόψη και τα εξής: • Μην βράζετε πλαστικά μπουκάλια των μωρών. • Μην τα θερμαίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων. • Και μην τα πλένετε στο πλυντήριο πιάτων.

32 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page