top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Πως η τηλεόραση επηρεάζει το τι τρώει ένα μικρό παιδί;



Η τηλεόραση επηρεάζει έντονα τις διατροφικές επιλογές των παιδιών. Όταν οι ώρες τηλεθέασης είναι πολλές τα παιδιά γίνονται επιρρεπή στα διαφημιζόμενα προϊόντα. Δυστυχώς τα περισσότερα διαφημιζόμενα προϊόντα είναι τρόφιμα χαμηλού θρεπτικού περιεχομένου χωρίς βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες αλλά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι και θερμίδες.

Κατά μέσο όρο κάθε ημέρα τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση εκτίθενται σε 10-13 διαφημίσεις που προωθούν κάποιο είδος φαγητού ή ποτού. Έπειτα κατά την επίσκεψη στα super markets τα παιδιά πιέζουν τους γονείς για να προμηθευτούν κάποια από αυτά τα προϊόντα.

Πως μπορούμε να μειώσουμε τους τηλεοπτικούς πειρασμούς;

Αρχικά ορίστε όρια για την τηλεθέαση, μειώστε ή διακόψτε την εντελώς και αντικαταστήστε την από πιο εποικοδομητικές δραστηριότητες. Η λύση του youtube για περιορισμένο χρόνο και πάντα υπό παρακολούθηση είναι ίσως μια καλύτερη ιδέα.

Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ενώ τρώτε. Ως οικογένεια, συμφωνήστε να μην παρακολουθείτε καθόλου οθόνες κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Το να τρώτε τακτικά, μαζί, χωρίς περισπασμούς προσφέρει την ευκαιρία να προωθήσετε υγιεινές συνήθειες και οικογενειακούς δεσμούς.


Μην χρησιμοποιείται video, τηλεόραση ή άλλη οθόνη για να αυξήσετε την κατανάλωση φαγητού. Πολλές φορές στην προσπάθεια μας να «ξεγελάσουμε» το παιδί, δίπλα στο πιάτο βάζουμε το κινητό ή το τάμπλετ ώστε να φάει πιο εύκολα. Δυστυχώς πρόκειται για μια κακή επιλογή που φθάνει ως την ενήλικη διατροφική μας συμπεριφορά.


Γίνετε καλό πρότυπο. Τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα παρατηρώντας τους άλλους. Ως γονέας, η επιλογή θρεπτικών τροφίμων και ποτών, ενώ ο περιορισμός της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να βοηθήσει στην καθιέρωση καλών συνηθειών για τα παιδιά σας.

17 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page