top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

 Πώς οχυρώνουμε την στοματική υγεία μας και των παιδιών;




Το καθημερινό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητα για μια υγιή στοματική κοιλότητα, αλλά γνωρίζατε ότι η διατροφή επηρεάζει και την υγεία των δοντιών σας;

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων προάγει υγιή δόντια και ούλα. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνικές τροφές, δημητριακά και γαλακτοκομικά παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη στοματική καθώς και τη γενική υγεία.


Τροφές για βέλτιστη στοματική υγεία

1. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί και το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας βοηθούν στην προώθηση ισχυρών δοντιών και οστών. Άλλες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν το τόφου (φτιαγμένο με θειικό ασβέστιο), ο σολομός, τα αμύγδαλα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι.

2. Ο φώσφορος είναι επίσης πολύ σημαντικός. Βρίσκεται στα αυγά, το ψάρι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς και τα φασόλια και είναι απαραίτητο συστατικό για γερά δόντια.

3. Η βιταμίνη C, από την άλλη, προάγει την υγεία των ούλων, οπότε καταναλώστε πλούσιες πηγές, όπως είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, οι ντομάτες, οι πιπεριές, το μπρόκολο, η γλυκοπατάτα πατάτες και το σπανάκι.

4. Τα έξυπνα σνακ επίσης διατηρούν ή όχι το στόμα σε καλή κατάσταση. Το διαρκές αλόγιστο τσιμπολόγημα προδιαθέτει τα δόντια σε προβλήματα. Ξεχωρίστε ευδιάκριτα τα γεύματα σας, σε 4-5/ημέρα. Φυσικά και η ποιότητα των ενδιάμεσων γευμάτων παίζει ρόλο. Απαρνηθείτε τις συχνές γλυκές λιχουδιές όπως είναι οι σκληρές ή κολλώδεις καραμέλες και επιλέξτε θρεπτικές επιλογές όπως ωμά λαχανικά, φρούτα, γιαούρτι, ποπ κορν, ξηρούς καρπούς κτλ. Όταν είναι δυνατό να βουρτσίζετε μετά το σνακ τα δόντια σας. Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίζετε, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό για να απαλλαγείτε από τα σωματίδια της τροφής, ή απλά πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.


Αναφορικά με τα παιδάκια μας όπως είναι γνωστό, πρέπει να αποφεύγουμε τον ύπνο αμέσως μετά το μπουκάλι με το γάλα. Το πιπίλισμα του μπουκαλιού λούζει κυριολεκτικά τα δόντια και τα ούλα με το γάλα συμβάλλοντας στη δημιουργία τερηδόνας. Προτείνεται μόνο το μητρικό γάλα και η βρεφική φόρμουλα για βρέφη μικρότερα του ενός έτους. Για παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών οι χυμοί, τα σοκολατούχα ή ζαχαρούχα γάλατα και τα αναψυκτικά πρέπει να είναι περιορισμένα.

Είναι σημαντικό να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας τα εργαλεία πρόληψης για την καλή στοματική υγιεινή. Δείξτε τους πως η υγιεινή διατροφή, το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές/ημέρα, το νήμα ή τα ειδικά βουρτσάκια μια φορά/ημέρα, η κατανάλωση φθοριούχου νερού και ο τακτικός έλεγχος στον οδοντίατρο αποτελούν ευχάριστες διαδικασίες που μας προστατεύουν από μελλοντικά προβλήματα και μας χαρίζουν παράλληλα λαμπερά χαμόγελα!



8 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page