top of page
  • Writer's pictureLoukia Gerakiti

Τρώγοντας ψάρι κατά την εγκυμοσύνη. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Updated: Sep 10, 2021



To 2004 σύμφωνα με το position statement του FDA οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση ψαριών με σκοπό την ελαχιστοποίηση πιθανών κινδύνων για το έμβρυο από τον μεθυλάργυρο που συσσωρεύεται στη σάρκα των αλλιευμάτων.

13 χρόνια αργότερα, το 2017 εκδόθηκαν οι νέες συμβουλές και προτείνουν την κατανάλωση 224 - 336 γρ. (8-12 oz) ψαριών σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια της κύησης. Και αυτό γιατί τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά. Η συστηματική κατανάλωση ψαριών στην κύηση έχει συνδεθεί με υψηλότερο δείκτη IQ του παιδιού και καλύτερη νευρική και εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.


Προτιμήστε ποικιλία ψαριών και όχι μόνο ένα είδος. Καλές επιλογές αποτελεί: ο σαργός, η σαρδέλα, ο σπάρος, η κουτσομούρα, το μπαρμπούνι, το λυθρίνι, το φαγκρί, η μουρμούρα, το μελανούρι, η γλώσσα, η τσιπούρα.

Φροντίστε τουλάχιστον η μία μερίδα της εβδομάδας να είναι λιπαρό ψάρι όπως είναι οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σαφρίδι, οι κολιοί, η γόπα και η ζαργάνα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Να σημειώσω εδώ πως τα ω-3 δεν έχουν την ίδια βιοδιαθεσιμότητα όταν λαμβάνονται συμπληρωματικά.

Μαγειρέψτε τα ψάρια και τα θαλασσινά καλά και καταναλώστε ενώ είναι φρέσκα. Φυλάξτε όση ποσότητα δεν καταναλώθηκε στο ψυγείο και καταναλώστε την εντός μιας ημέρας.

Αποφύγετε πολύ μεγάλα ψάρια όπως είναι ο ξιφίας και τα καρχαριοειδή λόγω των υψηλών περιεχόμενων επιπέδων σε βαρέα μέταλλα και διοξίνες. Τα επίπεδα αυτών των ουσιών είναι υψηλότερα στα μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος ψάρια λόγω του ότι τρέφονται με μικρότερα ψάρια και έτσι συσσωρεύουν αυτές τις ουσίες στη σάρκα τους.

Αποφύγετε επίσης ωμά ψάρια και θαλασσινά όπως είναι το σούσι, οι γυαλιστερές, τα κυδώνια και τα στρείδια ενώ μην καταναλώνεται έτοιμες αποφλοιωμένες γαρίδες και καπνιστά ψάρια.

Αν επίσης έχετε την δυνατότητα, αποφύγετε τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών και προτιμήστε πελαγίσια ή βιολογικά. Είναι σημαντικά καλύτερα.

548 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page